Tuesday, November 20, 2012

mojoriti tu...sekadar retorik atau gula2 politik?

anda faham apakah MAJORITI???

mengikut wikipedia : Dalam pilihan raya Malaysia , Majoriti bermaksud perbezaan antara bilangan yang diperolehi oleh pemenang dengan bilangan yang diperolehi oleh calon parti lawan.

ok..kita tengok balik pada rasional...kita ada 222 kerusi dalam parlimen dimana perlu menang 112 kerusi baru la boleh bentuk kerajaan..

mengikut parti PAS plak..mereka akan laksanakan hudud jika PAS mereka dapat MAJORITI dalam parlimen.. 

Dimana last PRU diorg hanya ada lebih kurang 10% kerusi je dalam parlimen..is it can..kalau mereka kata pakatan mereka dapat majorit..LOGIK tu ada la walaupun dalam pakatan 3 sekutu tu,satu dah xnak..satu lagi membisu..

tolak tepi dulu la bab sekutu x setuju tu..kita tgk pada lojik x statemen tuh.bab tu kita ulas nanti k..

BN                      -139 kerusi (gabungan beberapa parti)

Pakatan Rakyat - 83 kerusi (PAS DAP PKR)
PAS                     - 24
DAP                     -28
PKR                     -31

jika dilihat mata kasar..didalam pakatan sendiri pas bukan majoriti..bagaimana pas boleh dapatkan majoriti dalam parlimen?

mungkin pas kena bertanding di semua 222 kerusi termasuk melawan rakan PKR n DAP sndr...mungkin kah?tidak mungkin kan...nama pun rakan pakatan,xkan nk lawan 3 penjuru..

tapi apa2 pun ini perangkaan last PRU..for next PRU mayb  la PAS akan dapat lebih pengerusi...

bab ni kita perhalus balik selepas PKR DAP n PAS umum calon masing2..kita tengok pas dapat berapa kerusi untuk tanding...

untuk next PRU mayb pas akan diberi lebih peluang tuk bertanding..

sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Parlimen_Malaysia

''negara kebajikan lebih utama'' - Hadi Awang & Wan Azizah
''no komen'' - ketua pembangkang
''No Hudud" - Karpal singh

tiada satu pun statement berkenaan  hudud dari pimpinan tertinggi PR baik dari PKR DAP or PAS..hanya ahli akar umbi x abes2 ngan hudud...

*dah lama saya mintak apa2 statement atau video berkenaan sokongan pemimpin tertinggi berkenaan hudud...xde sampai sekerang...kalau ada bagi..boleh betulkan mana silap..

Dalam konvensyen pakatan rakyat..ketua pembangkang telah membuat satu statement yang pakatan rakyat menggariskan akan melaksanakan buku jingga serta menjunjung perlembagaan.. jika diberi mandat sebagai pemerintah....

juga

apa-apa keputusan yang dibuat oleh pakatan rakyat berdasarkan persetujuan KETIGA-TIGA ahli pakatan ( PAS DAP n PKR)

seperti sedia maklum..DAP melalui karpal singh secara konsisten menolak hudud...so NO MORE HUDUD la...

seperti diketahui di dalam BUKU JINGGA tiada juga disebut HUDUD..jadi NO MORE HUDUD..

Juga dimaklumkan di dalam perlembagaan negara sekrang..juga tidak ada HUDUD..so NO MORE HUDUD...

jadi dimana hudud?dimulut pengikut fanatik sahaja...cukup la ye pasal hudud ni..

saya bukan menentang hudud..cuma muak dengan statement gula2 politik..permainkan agama..nak buat,tp cam x ikhlas je nak laksana..

secara jujur..jika saya x nampak sebarang kecelaruan statement...saya akan undi PAS untuk HUDUD...

tapi apa2 pun hudud masih boleh laksana jika PAS mendapat MAJORITI DALAM PARLIMEN untuk PRU nanti...INSYALLAH...

kita tunggu dan lihat..doakan yang terbaik tuk semua rakyat malaysia
#prayforpalestin



Tuesday, September 20, 2011

~dekat opis pon ada politik???~

hurm ingat kan kerajaan je berpolitik..
lam opis yg secoek(kecik) pon ada politik??
yang berhaluan kanan sah2 la kaki2 ampu
tentula pembangkang nye tu kerja membangkang n x puas hati jer 24 jam kan..
hehehehehe

dunia2...camne nak maju..xde langsung tgk pada rasional n pada logik akal..
sume sokongan dan bangkangan membabi buta jer..

Saturday, October 9, 2010

hepy BelaTEd besdAY to zuathegreat.blogspot.......

hahaha..belated tuk 2 hari..
lupa lorrrrr...
rupa2nya blog aku dah 2 tahun dah..
so tuk rini umur 2 tahun n 2 hari
x sangka kan..cepat je masa...hmmmmm


Tuesday, August 10, 2010

Ramdhan Datang lagi...

mood ramadhan sampai dah..
petang ni tengok anak bulan..
malam ni ada pengumuman pose (pose = puasa)
esok pagi sahur
esok siang dah pose dah..

hmm cepat je kan..ase cam dok bau kedai lagi baju raya last year..
ase cam terngiang2 lagi terawih tahun lepas..
dah nak pose lagi..nak terawih lagi..

Alhamdulillah..umur dipanjangkan tuk sekali lagi berpuasa bagi tahun ni..

apa yg plg dirindu kan time pose
ofcos sahur wit kedua ibu bapa..
hmm sahur wit my mom n my dad nye masakan..
paling dirindu of kos ikan pekasam mak zua,telur sambal yg my dad masak..
n then tuk bukak pose laksa or laksam dah cukup dah..yg lain xnak..hehehe..

zua think zua bertuah sebab ada kampung yang betul2 kampung..

tat kala org lain blk kg tapi kg tu kat rumah taman..
zua lak balik kampung yang tul2 kampung..
yuhuuuu..tp mencabar nk bgan sahur,bukan sebab sayang tido,
tp sbb x tahan sejuk rumah tu ngan air nk basuh muka..huhuhu..
tu la kampung..
sahur sambil di temani bunyi kokokan ayam..

bukak pose lak,leh nampak matahari tenggelam di balik bukit
di celah2 pokok2 kayu n pokok kelapa..
bukan cam org kl,tgk matahari tenggelam di balik klcc or kl tower..hehehe
tu yang best kat kampung tu..so nice..so sweet moment..

hmm ptg ni nak balik dah kampung..
esok cuti..sehari je sbb raya nanti nak cuti 2 minggu
..hehehehe..

so jangan jeles occay...

apa2 pon salam ramadhan..selamat berpuasa..
semoga ramadhan kali ini mendapat keberkatan lebih dari sebelum ini..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin