Monday, December 22, 2008

to somebody that i loved

aku x sure lirik lagu apa n dari mana datang..aku just copy paste jer..heheheh..kata-kata indah ni aku dedicate kat insan2 yang aku syg..

Demi semua yang aku jalani bersamamu
Kuingin kau jadi milikku
Kuingin kau disampingku

Tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa syurga dalam hatiku

Kuingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani…

Sentuhanmu
Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa

Di setiap arung gerak
Tersimpan di hati kecilku
Bahwa dirimu terindah untukku

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas
Selama Tuhan masih mengijinkan
Kuingin selalu menjagamu

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas

Friday, December 19, 2008

kisah2 lucu....

Sekejap jer...dah nk tggl kan 'great 2008'..taun ni mmg byk sgt pencapaian yang membanggakan bg aku la...

heheheh...baru je nk rasa sweet 23...dh nk naik 24..arghhhhhhhhh lagi tua larrrrr...

next week nk pi kl..abiskan cuti tahunan..pastu nk naik genting...honeymoon..ye haaaaa...hahahaha..

ingat kalu ada masa nk pi bejalan smpi johor ker..melaka ker...hehehe..minyak kan dah murah..jalan2 cuti2 malaysia larr...hehehehehehe....

aritu ada la ym ngan yana...dia bg la kat aku koleksi citer lucu tuk mengubat kebosanan akibat sume keje dh abis dah...

ni antara koleksi lawak2 tu......


Rumput dan Kuda

Seorang guru lukisan sedang melihat kertas lukisan milik pelajarnya yang paling malas.
Cikgu : "Lukisan apa yang kau buat nie Abu, kosong je?"
Murid : "Kuda makan rumput, cikgu!"
Cikgu : "Rumputnya mana?"
Murid : "Sudah habis dimakan kuda, cikgu,"
Cikgu : "Habis tu, kudanya mana?"
Murid : "Sudah pergi, cikgu! Kalau rumputnya sudah habis, buat apa kuda tu masih di situ?"

Pengemis gila

Pengemis : Pak Cik! Kasihanilah saya, saya orang bisu.
Bapak : La? Orang bisu tak kanbleh cakap lak?
Pengemis : Eh, salah! Orang tuli, Pak Cik!
Bapak : Tak kanbleh mendengar?
Pengemis : Eh, bukan! Orang buta, Pak Cik!
Bapak : (Sambil mengeluarkan wang receh)Tidak ada duit!!
Pengemis : Itu ada tiga ratus !
Bapak : Katanya buta, tak kanboleh melihat?
Pengemis : Salah lagi. Orang gila, Pak Cik!!


Demam Malaysian Idol

Disebuah majlis akad nikah, pengantin lelaki bernama Hassan (budak jaga lembu - bukan nama sebenar) :

Kadi : Hassan...
Pengantin Lelaki : Saya ustaz...
Kadi : Dengar baik2 ya Hassan...."Aku nikahkan akan dikau dengan si Polan binti Polan dengan mas kahwinnya RM 80 tunaiii"
Pengantin Lelaki : "Aku terima nikahnyaa si Polan binti si Polan dengan mas kahwinnya RM 80 tunaiiii"
Kadi : Sah ? (ditanya kpd saksi pertama)
Saksi Pertama : Sah
Kadi : Sah ? (ditanya kpd saksi kedua)
Saksi Kedua : Sah
Kadi : Sah ? (ditanya kpd saksi ketiga)
Saksi Ketiga : Errrr....lontaran suara awak tidak jelas...saya tak dengar apa yg awak cakap....pitching berterabur ke laut..jiwa awak kosong...takde feel.... low note tak sampai, high note awak takde kawalan.. sepatutnya ditahan

Wanita dan Lelaki Tua

Seorang wanita sedang berjalan menuju kearah seorang lelaki tua yang sedang berehat di serambi rumahnya. Setelah tiba, wanita itu berkata, " Saya tengok encik ni ceria aje. Apa rahsia yang menyebabkan encik panjang umur dan sentiasa ceria?"

"Takde rahsia apa pun. Cuma saya merokok 3 kotak besar sehari, minum arak, makan makanan berlemak, makanan segera dan tak pernah sekalipun bersenam", kata lelaki itu.

"Wah! Hebatnya encik", kata wanita itu. "Berapa usia encik sekarang?

"Dua puluh empat."



Isteri Tersayang

Seorang lelaki telah menginap di sebuah hotel di KL. Terdapat sebuah komputer di dalam bilik hotel itu. Dia pun mengambil keputusan untuk menghantar e-mail kepada isterinya.
Ee Gaban: Malangnya, dia telah tersalah taip alamat e-mail isterinya dan tanpa mengetahui kesilapan itu, dia pun terus menghantar e-mail tersebut. Di sebuah rumah di Kedah pula, seorang janda baru sampai ke rumahnya selepas pulang daripada majlis pengebumian suaminya. Janda tersebut mengambil keputusan untuk menyemak e-mailnya untuk melihat sekiranya terdapat mesej daripada saudara-mara dan teman-temannya. Selepas membaca e-mail pertama itu si janda tersebut pun pengsan. Anak lelaki janda tersebut pun bergegas ke bilik ibunya dan mendapati ibunya terlentang di lantai dan dia pun membaca mesej di skrin komputer tercatat

To : Isteri kesayanganku
Date : 16 May 2002

Subject : Abang telah selamat sampai

Abang tahu Sayang pasti akan terkejut dengan kehadiran mesej ini. Mereka telah menyediakan komputer di sini pada ketika ini dan kita boleh menghantar e-mail kepada sesiapa sahaja terutama insan kesayangan kita.

Abang telah selamat sampai dan telah menginap dengan aman di sini. Abang lihat semuanya telah di sediakan di sini untuk kedatanganmu pada hari esok.Semoga berjumpa denganmu nanti, Sayang. Abang harap perjalananmu ke sini nanti lebih bermakna seperti apa yang telah Abang lalui ketika ini.

Ee Gaban: Teliti itu penting!

Sekumpulan pelajar perubatan berkumpul untuk melihat seorang pensyarah melakukan pemeriksaan ke atas satu mayat..mereka berkumpul mengelilingi tempat mayat itu diletakkan.

"Dalam bidang perubatan, ada 2 kualiti yang sgt penting untuk menjadi seorang doktor", kata pensyarah itu.

Ee Gaban: "Pertama.., kamu semua tidak boleh jijik melihat mayat", katanya...sebagai contoh, pensyarah itu mencucuk satu jarinya ke dalam mulut mayat, menariknya semula dan menjilat jarinya itu.

"Sekarang, cuba kamu buat", kata pensyarah itu.


Ee Gaban: Selepas beberapa ketika, barulah mereka mengikut apa yang mereka lihat. Seorang demi seorang memasukkan jari ke mulut mayat dan menjilatnya. Apabila semua pelajar selesai, pensyarah itu memandang ke arah mereka dan berkata....


Ee Gaban: "Kualiti kedua yang sangat penting adalah pemerhatian yang tajam. Seperti tadi....saya memasukkan jari hantu tetapi menjilat jaritelunjuk. ....

SEKARANG.... .TUMPUKAN PERHATIAN... .PAHAm

Friday, November 28, 2008

''SEORANG PEMIMPIN MEMBAWA PENGIKUTNYA KE MANA HENDAK PERGI....PEMIMPIN YANG HEBAT MEMBAWA PENGIKUTNYA KE TEMPAT YANG MUNGKIN MEREKA TIDAK MAHU PERGI,TETAPI TEMPAT YANG MEREKA PERLU BERADA''

Tuesday, November 4, 2008

Cuti...cuti....cuti....holidayzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Hmmm... dah lama dah aku x update blog aku ni..x sempat la...sebelom ni projek banyak dah setel dah..rilek ckit,pastu leh la dok ngadap internet 24 jam kat opis...
Cuti deepavali aritu aku trun la lepak kl...hmm last kat kl jun lepas..sekali sekala ngadap kl..ok la..x la bsan terperuk kat penang jerk..hehehehe..
Pi sana jumaat..selasa baru balik penang..pi jalan mana?hmm x pi mana sgt pon..
Ada la 2 3 tempat wajib..hehehe..ada 2 3 tempat baru..yg best nye kali ni aku drive sendiri ke semua tempat tu..sonok gak..hehehe.penat tu jgn kata la,konfem penat tambah2 lak aritu lepak umah akak aku..dia lak wat open house,,paham2 la penat wat pen house camner kan...
Ari first tu pg..ikut akak pi tesco x sure nama apa..yg aku tau..taman midah..hehehe...akak beli kelengkapan tuk open house..



Petang tu aku ngan aie nk kuar jalan2..hehehe..bosan la jgk kan terperuk kat umah jer...hehehe..aku drive menghala ke bukit bintang...tempat paling aku nak pi adalah Pavilion,sg wang plaza n bb plaza..ni first time jejak kaki kat pavilion..yg lain2 tu dah selalu dh..dh bosan pon..tp ttp nk..
Paling aku suka kalu pi BB bkn apa..aku plg sonok jalan2 tengok org2 sekeliling ctu..terutama yg kat area maybank tu..yg bdk2 dok dance n mcm2 persembahan tu..best la..kreatif jgk org kita ni..ase cam kat spain la plak..hehehe..
Dalam dok cari parking ada mmbr chat sms..kebetulan org kl..aku ajak la kuar lepak sana..dia kata dia lmbt ckit..xpe ar..aku nk pusing2 dulu ngan aie..
Memula tu pi lepak kat pavilion..best..besar..lenguh kaki..tu yg leh disimpulkan.(cam org tua la plak sakit2 kaki ni)heheheheh..
Pastu jalan2 pi sg wang plak..paling best sbb aie belikan aku hadiah..dah lam x dapat hadiah besday..hehehe..tq aie..sayanggggggg aie...aie belikan aku helikopter kawalan jauh(bkn yg leh jalan kedepan n belakang je tau,ni yang leh terbang nye tau)hahahahahahahahahaha....................................gembira nya.....................
Sms berdering..ajib dah sampai(mmbr chat td la)..aku x cam dia yg mana satu..akhirnya jmpa la jgk mamat poyo tu kat ctu..hehehe..kami pon pi melepak kat mamak..aku mkn beriyani jer..masakan lain x leh blah la..x lalu...
Dah kenyang sume..balik la..sebab nk jln kat downtown lak..ingat nk clubbing mlm tu..tp xde kaki lak..mmbr byk xde..depa prepare nk exam..tu yg ssh kawan ngan bdk sekolah ni..hihihihihi.......xpe la..lain kali la..
Kat downtown sonok gak sbb best tgk org jual mcm2 menda unik...plg best makan satey ikan ngan mkn cucuk2...(tau apa itu cucuk2)..........
Hmmmm pas pada tu pi jejalan kat tasik permaisuri..jeng..jeng..jeng(hanya org2 tertentu je tau nape suspen)hehehehehe.....
X best sgt la..org x ramai..pas abis bosan lepak..balik umah..sampai umah tingtong dah..ngantuk giler....hehehehehehe.....

.



Keesokannya..................................................................................................
Bangun pagi2..bekpes..arini ada open house...mkn jgn ckp la...kembong perut2..hihihi...
Petang dah...nk pi lepak2 mid valley lak ase nye..x penah sampai lagi ngan kete n drive sndr..ni main redah je nie.....

Hmm sampi jgk ke sana..hehhehe..tapi on da way nk kesana tu..part paliing menyeronokkan adalah aku drive melalui smart tunnel...akhirnya aku berjaya jgk guna smart tunnel kebanggan malaysia tu..tul pon x la mahal sgt pon..RM 1.60 jer..........k la tu kalu nak banding ngan penjimatan yang dapat dilakukuan.hehehehe..



Pas puas pusing2..kitorg lajak terus la ke shah alam..nak pi jmpa pidot..lepak sana lak..hmmmm 4 first time jgk aku dapat sampi ke shah alam...


Pi ambik fifi(nama timangan pdot) kat umah dia..pastu lepak katt kedai mkn jap ngan kawan2...best jgk sesekali lepak ngan kwn2 ni...hehehehe..
Arini awal ckit smpi umah..kul 2.45...awal 15 minit..hahahahahaha





Hari deepavali.............................................
Harini agenda sumenyer ikut keluarga..........................memula nk pi ikea...pastu nak pi putrajaya plak...
Hari ni kan sume org cuti..ramai giler la org kat cni...kitorg beli byk la jgk brg2 umah..ayie la borong sakan..hehehe..kira penuh la bonet pesona aku tu,,,hehehe(campur barang mak sama...hihihihihihi....

Pas abis borong sakan kat sana..kami gerak ke putrajaya..memula sekali nk pi mkn sebab lapar sgt..jam dah kul 3 ptg...perut x isi lagi..anak buah kata dia nk pengsan dah..hehehehehe....bkn x nk mkn..tp kat ikea smpi la ke ikano..penuh kedai...xde satu pon ada makanan tgh hari...cam sial jer...



























Kitorg mkn kat food court alamanda...makanan not bad la..suasana pon ok...ni pon first time aku kat putrajaya..kira lawatan aku ke kl kali ni mmg best lar..banyak yang first time..hehehhe...
Dekat nak maghrib..kami gerak ke masjid putrajaya tuk sembahyang maghrib...indahnya masjid putrajaya...terpaku aku.hihihihi...
Pas abis pusing kn onda way blk singgah mkn kat kedai sate kajang haji samuri..ramai jgk org...parking pon ssh jgk..hihihi...
Kitorg mkn satey daging,lembu,rusa,kambing n ayam..banyak x..ingat nk byk lg..tp yg lain sume dah abis dah...lewat sgt kotttttttttttttt....heheheheh....

Tuesday, October 21, 2008

faham...x faham...faham...x faham...faham.....

Memang aku x faham n x pernah faham ngan perangai perempuan ni..pening pon ada..

hmmm xgf aku kata aku nk kena faham dia n aku x faham dia sbb tu gaduh...bagi aku lak..dia yang x cuba faham aku sbb tu aku ambk pendekatan malas nk faham dia...

kekadang aku tau apa dia nk...tp aku wat bodo sbb aku kekadang x suka layan menda2 jiwng or leleh ni..aku bkn la mat rock..tp aku rasa lemas la nk jiwang2 ni..eiii geli lar..(mayb sbb x kawen lg..dh tawen nnt lain arr)...

kadang tu aku sndr x faham nape leh jd gaduh...dia kat aku x sayang dia..aku tau..aku sayang dia abb tu la x mudah bg aku nk lupakan dia..kalu x dah lama aku tgglkan dia camtu jer..nk kata aku bimbang aku x laku pasni..aku ase aku xde masalah ttg tu(bkn ego)..tp aku mmg syg dia..
mau x syg aku ngan dia sejak aku form 3 lg..lama dh tu..sayang tu of kos la..

tp dia selalu kata aku x sayang..
dia x penah nk kata aku syg..aku kata apa pon sume aku jgk yg salah..hmmm pening la aku ngan ex aku ni...x tau la nk wat camner...

mayb ego..tp aku ase aku x ego..aku ngaku salah kalu aku yg salah tp kalu aku x salah jgn harap la aku nk ngaku salah....hahahahahahhahahah

mmg aku x faham...cinta aku ni complicated giler...

nk kata x syg...x
nk kata x cinta...x
tp ntah la..x tau nk describe camner dah..

mayb aku x reti tunjuk kot..x pon aku x reti bercinta..harharharharharhar.....

satu lagi aku jenis simple(genetik keturunan aku kot)
aku mmg jenis ambk mudah sume masalah..bkn apa aku mls la nk pikir teruk2 tentang menda yg aku leh simplekan..menda yg aku leh bg setel...tp sesetgh org anggap bila cara aku ni camni..aku x serius..aku nk permainkan hati diorg jer..padahal mmg aku dah dijadikan camni..mmg aku xleh ubah dah..mak aku kata aku mewarisi menda tu dr bapak aku..sume nye x kisah(virus aiman x kisah)hehehhehe....

aku jenis kalu org tu nak kat aku..aku on jer..kalu tetiba xnk..aku tetiba gak la xnk..xde pujuk2 dah...sbb bg aku kalu dh dia xnk...xnk la tu(xkn kalu syg kita mntk putus lak kan..pelik jgk tu)....
nk pujuk wat apa dh xnk kan...


sbb aku pon jenis apa aku kata..itu aku wat..so aku assume sume org cam aku la..hehehehe..

so kalu dia kata nk putus sbb nk test aku..org tu mmg silap ar...sbb kalu nk aku merayu2 or nk melutut mntk kapel blk..tu bkn aku la tu...x pon mmpi dulu la br jmpa aku camtu...

ingin aku tegaskan lg..aku bkn ego..
tp aku nye pemikiran n pendirian mmg camtu..aku mmg jenis camtu..aku xkn dah bleh ubah tuk sesapa pon..hehehhehehe.....

mayb hati aku dah keras kot...byk sgt kegagalan yg aku jmpa watkan aku jd camni...
dalam perhubungan byk sgt kegagalan or kejatuhan buatkan kita jd keras hati...hmm mayb kot.....

aku x kisah org nk kata apa...aku bahagia ngan cara aku n seronok ngan cara aku ni..ati lebih relaks...

bkn aku x fikirkan hati org2 sekeliling aku(gf)..tp aku ase perangai aku camni xde salahnye..aku bahagia..x wat apa2 kesalahan pon ngan cara camni..so biarlah org lain nk kata apa pon..
nape asyik aku jer nk pikir org??????????
org x pernah pikir hati aku..................janji aku bahagia sudah la....

susah sgt ke ek nk jmpa org yg benar2 leh faham kita.....sume nye xleh nk faham....

nasib baik la ada jgk kawan yg leh faham cara aku...

tp kwn2 aku yg faham aku pon alami masalah cinta yang sama ngan aku..hahahahahahaha...
apakah kami yg salah???????????????? TIDAK.....................kami x salah..kami betul...depa yg x faham kami...........hehehehehehehehehe

wat masa ni biarlah dulu...malas nk fikir2 lagi......

PENGUMUMAN..........

Kedua-dua post aku kat bawah tentang jutawan malaysia dan pembelian Eurocopter tu bkn posting asal aku..kedua dua aku ambik dari web luar...hmmm ...tu jer....hehehehehe

Eurocopter: Kenapa beli lebih mahal?
Jimadie Shah Othman | Oct 20, 08 1:09pm


Brazil membeli helikopter Eurocopter EC-725 dengan harga yang lebih murah RM82 juta sebuah, sedangkan Malaysia bakal membayar dengan harga RM193 juta, kata Angkatan Muda PKR hari ini.

Dalam laporan polisnya, timbalan AMK Mohd Fariz Musa berkata perbezaan harga lebih sekali ganda itu harus dipertimbangkan untuk siasatan.

"Brazil telah menandatangani kontrak pembelian 50 buah helikopter Cougar yang bernilai US$1.2 bilion ataupun RM4 bilion. Manakala Malaysia pula telah menandatangani kontrak berjumlah RM2 bilion hanya untuk 12 buah helikopter Cougar," katanya dalam laporan itu yang dibuat di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur tengah hari ini.

helicopter military eurocopter cougor ec 725 troop transporterPerbezaan harga antara dua negara ini bagi sebuah helikopter dengan model yang sama sebanyak RM111 juta atau RM1.2 bilion bagi kontrak membeli 12 buah unit, tambahnya.

"Persoalan timbul ialah ke mana perginya RM1.2 bilion ini dengan sewenang-wenangnya?" kata Mohd Fariz.

Kontroversi pembelian ini muncul selepas Mentari Services Sdn Bhd mempertikaikan tatacara perolehan helikopter tersebut minggu lalu dan isu yang sama dibangkitkan oleh ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat, Isnin lepas.

Pengerusi syarikat itu Kapt (B) Datuk Zahar Hashim mendakwa keputusan kementerian mengeluarkan surat hasrat (LOI) kepada Eurocopter "agak luar biasa dan bertentangan dengan prosedur yang telah diamalkan selama ini."

Kementerian Pertahanan bagaimanapun menafikan perolehan helikopter Eurocopter Cougar EC-725 melalui proses yang meragukan dan luar kebiasaan seperti dakwaan sebuah syarikat baru-baru ini.

Dalam kenyataannya Jumaat lepas, ketua setiausaha kementerian itu Datuk Abu Bakar Abdullah menyatakan perolehan itu mengikut peraturan seperti ditetapkan, tanpa dipengaruhi mana-mana pihak.

Semalam, kabinet dilaporkan bersetuju Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) memperhalusi isu pembelian itu bagi menggantikan helikopter Nuri.

Katanya, sekalipun Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Abu Bakar Abdullah telah membuat kenyataan sebelum ini bahawa proses perolehan helikopter itu dilakukan mengikut peraturan dan tidak dipengaruhi mana-mana pihak, namun

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, juga menteri kewangan sewaktu proses awal pengeluaran tender tersebut, berkata perkara itu tetap wajar dikaji secara mendalam oleh PAC.

"Dalam mesyuarat kabinet Jumaat lepas, saya mengusulkan supaya isu pembelian helikopter ini dikemukakan untuk dihalusi oleh PAC dan dikaji dengan mendalam oleh PAC dan PAC boleh membuat kesimpulan," beliau dipetik sebagai berkata.

Fariz, yang membacakan laporan polis itu kepada media, turut mempersoalkan manfaat yang diperolehi Malaysia berbanding Brazil.

"Kontrak Brazil itu juga mewajibkan Eurocopter memindahkan teknologi ke kilang di Brazil dan ini juga mempunyai kesan positif dari segi pekerjaan yang akan ditambah," katanya.

"Tetapi pembelian di Malaysia langsung tidak mempunyai sebarang asas timbal balik yang mendatangkan keuntungan buat Malaysia sama ada jangka pendek mahupun jangka panjang."

sumber dari malaysia kini 21oktober2008

kisah orang2 kaya............

PERTIMBANGKAN fakta-fakta berikut. Sebuah kereta Proton Waja automatik berharga RM64,176 di atas jalan.

Harga minimum sebuah rumah berangkaidua tingkat yang sedang dibina di USJ, Selangor ialah RM219,888.

Sebuahpesawat Boeing 747- 400, kapal terbang penumpang terbesar di dunia,berharga RM703 juta.


Sekarang pertimbangkan pula fakta-fakta berikut. Nilai kekayaankorporat usahawan media, telekomunikasi dan judi, Tatparanandan AnandaKrishnan boleh membeli 136,655 buah kereta Proton Wira, 39,888 buahrumah berangkai dua tingkat dan 12 buah pesawat 747-400.

Demikianlah kayanya orang terkaya di Malaysia bagi tahun ini mengikut bancian 40tokoh korporat Malaysia terkaya oleh majalah perdagangan MalaysianBusiness (keluaran 16-28 Februari, 2003).



Majalah itu mentaksirkan pegangan saham Ananda Krishnan dalamsyarikat-syarikat miliknya bernilai RM8.77 bilion atau RM8,770 juta.

Dengan kekayaan sebanyak itu, Ananda mengalahkan “Raja Gula”, RobertKuok Hock Nien, yang selama beberapa dekad adalah orang terkaya diMalaysia.
Kekayaan Robert Kuok yang dianggarkan bernilai RM8 bilion,jatuh sebanyak RM800 juta daripada tahun lalu.

Kekayaan Ananda Krishnanberganda daripada RM4.2 bilion tahun lalu melalui peningkatan nilaisaham syarikat-syarikatnya dan tawaran awam saham-saham syarikat MaxisCommunications Berhad miliknya.
Kejayaan usahawan raksasa seperti Ananda, Kuok, Tan Sri QuekLeng Chan (Hong Leong Bank), Tan Sri Lim Goh Tong (Genting) dan Tan SriYeoh Teong Lay (YTL Corporation) berlaku ketika beberapa nama besardalam dunia korporat Melayu hanyut dibawa arus kegawatan ekonomi.

Tokoh-tokoh seperti Tan Sri Tajudin Ramli, Tan Sri Shamsuddin Kadir danTan Sri Abdul Rashid Hussain terkeluar daripada senarai itu menyebabkanbilangan usahawan Melayu yang menganggotainya merosot daripada 11 tahunlalu kepada hanya tujuh tahun ini.


Tokoh-tokoh korporat Melayu yang menganggotai senarai 40 ituialah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dengan kekayaan sebanyak RM1.67bilion menduduki tempat ketujuh, pemaju hartanah Tan Sri Mustapha KamalAbu Bakar (RM1 bilion), Raja Datuk Seri Eleena Raja Azlan Shah (RM625.3juta), Datuk Hamdan Mohamad (RM613.7 juta), Tan Sri Rozali Ismail(RM570.6 juta), Tan Sri Azman Hashim (RM543.6 juta), Tan Sri SalehSulong (RM264.5 juta) dan Tunku Datuk Yaacob Tunku Abdullah (RM193.2juta).

Dengan kekayaan terkumpul sebanyak RM5.48 bilion, mereka tidakpun mampu mengatasi kekayaan Ananda atau Kuok.


Bagi tokoh-tokoh korporat bukan Melayu, selain berjayamenangani krisis ekonomi serantau tahun 1997 dengan lebih baik, merekatidak banyak menderita kecaman dan kutukan berbanding usahawan Melayu.Ini termasuklah ahli korporat bukan Melayu yang gagal.

Akibatnya,tercetus tanggapan bahawa hanya usahawan Melayu yang gagal danbergantung kepada pertolongan kerajaan. Tanggapan ini songsang samasekali.


Banyak usahawan bukan Melayu yang mengalami masalah teruk akibat krisisitu. Majoriti daripada mereka yang menjadi kaya-raya sebenarnyamendapat bantuan kerajaan. Malangnya, tidak banyak orang, khasnya orangMelayu, yang menyedari hakikat ini.

Misalnya, tidak banyak yang tahubahawa Sime Bank Berhad milik Sime Darby muflis akibat pinjaman raksasayang diberikannya kepada segelintir usahawan dan syarikat bukan Melayuyang muflis akibat krisis 1997.

Sebaliknya yang menjadi bahan berita ialah kegagalansyarikat-syarikat dan projek-projek penswastaan yang membabitkanusahawan Melayu seperti Renong, United Engineers Malaysia, SistemPenerbangan Malaysia (MAS), Celcom, Malaysian Resources CorporationBerhad (MRCB) dan Pernas.


Hakikat bahawa projek monorel milik bukan Melayu terbengkalaibegitu lama dan menyebabkan kesesakan lalu lintas di pusat bandar KualaLumpur dan bertukar tangan, hampir-hampir tidak mendapat perhatiansehinggalah seorang wartawan cedera parah dihempap flywheel kenderaanitu.

Kebanyakan orang hanya tahu bahawa Robert Kuok menjadi kaya-rayakerana monopoli gula dan Lim Goh Tong kerana lesen kasino. Tidak banyakyang tahu bagaimana dan daripada siapa mereka memperoleh monopoli itu.


Bapa Robert Kuok bernama Kuok Keng Kang mengasaskan empayarnyamelalui perniagaan gula, beras dan gandum dengan bantuan Sultan Johorsekitar tahun 20-an. Keng Kang adalah pendatang dari wilayah Fujian,China. Menurut laporan akhbar The Star, milik MCA (4 Jun, 2001), KengKang begitu akrab dengan orang kenamaan Melayu Johor sehingga merekasanggup menolongnya mengatasi ketagihan candu.


Usahawan kasino Lim Goh Tong pula membina dan memodenkanempayar korporatnya melalui lesen kasino daripada Kerajaan Pusat dantanah di puncak gunung diterima daripada kerajaan Pahang pada awaltahun 70-an.

Manakala YTL menjadi besar kerana kontrak membina sekolahdan hospital daripada kerajaan, lesen menjana elektrik (IPP) danperkongsian membina rumah dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Menurutlaporan The Star, loji penjanaan elektrik YTL di Terengganu memperolehihasil RM1 bilion dan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM400 jutasetiap tahun sejak 1998.


Tetapi kejayaan Ananda adalah contoh klasik bagaimana seorangusahawan bukan Melayu mengambil kesempatan daripada dasar mesra niaga(business friendly) kerajaan dan keakraban dengan kepemimpinan negara.

Cara Ananda Krishnan membina empayar korporatnya menakjubkan. Beliaubukan muka baru dalam dunia korporat Malaysia kerana pernah menjadiahli lembaga pengarah Bank Negara dan Petronas serta menaja konsertperingkat antarabangsa seperti Live Aid oleh pemuzik Sir Bob Geldorfpada tahun 1980-an.


Namum beliau menjadi terkenal hanya mulai tahun 1990-an apabilamendapat penswastaan padang lumba kuda Jalan Ampang, Kuala Lumpur, yangkini menjadi tapak KLCC dan Lembaga Loteri Kebajikan Masyarakat padatahun 1989.

Beliau dilaporkan membayar RM110 juta untuk tanah itu danmembelanjakan RM300 juta untuk memindahkan syarat kegunaannya sebagaitapak KLCC. Beliau kemudian menjual 51 peratus projek itu kepadaPetronas dengan harga RM600 juta.

Akhir tahun lalu, beliau menjual baki49 peratus saham miliknya dalam KLCC Development Sdn. Bhd. kepadaPetronas dengan harga RM1.2 bilion.


Tidak keterlaluan jika dikatakan Ananda Krishnan adalah usahawan paling bijak meniti laluan beranjau politik Malaysia. Beliaurapat dengan kepemimpinan tertinggi politik Melayu, bermula denganTengku Razaleigh Hamzah berdekad-dekad lamanya.

Kini beliau berpotensimenjadi orang paling berpengaruh dalam kehidupan seharian Malaysiakerana empayarnya merangkumi sektor-sektor strategik sepertitelekomunikasi angkasa dan bumi (Binariang dan Maxis), radio dantelevision (Astro), perjudian (lumba kuda dan loteri Pan MalaysianPools), perkapalan dan industri minyak (Bumi Armada), penjanaanelektrik (Powertek Berhad) dan perfileman.


Pencabar utama

Dengan lebih 40 saluran tv dan radio serta pelanggan yangmenjangkau satu juta, Astro kini menjadi pencabar utama kepadastesen-stesen tv terrestrial iaitu RTM, TV3 and ntv7.

Dalam konteksyang lebih luas, kejayaan sebahagian besar ahli perniagaan Malaysiamenyelamatkan diri dan empayar korporat mereka daripada kesan negatifkrisis ekonomi 1997 dan menambah kekayaan peribadi mereka, harus diberipengiktirafan.

Ia sekali gus membuktikan daya tahan sektor korporat dankeutuhan ekonomi negara hasil daripada dasar-dasar kerajaan dan pakejpemulihan ekonomi yang diperkenal selepas krisis 1997.


Berbanding tahun lalu, nilai pasaran 40 tokoh ini meningkat 20peratus daripada RM41.7 bilion kepada RM50 bilion, iaitu bersamaankira-kira 25 peratus keluaran dalam negara kasar (GDP) Malaysia.

Kejayaan ini dicapai dalam suasana pasaran saham yang lembap danpemulihan ekonomi dunia yang tidak menentu akibat keganasan dan ancamanperang Amerika terhadap Iraq.


Sektor korporat atau dalam bahasa yang lebih mudah, bidangperniagaan, adalah antara komponen utama ekonomi negara kita yangpaling teruk menderita kesan krisis ekonomi serantau.

Banyak ahliperniagaan, empayar korporat dan bank-bank tempat mereka meminjam menjadi muflis. Satu demi satu empayar korporat yang sebelum itudisanjung dan menjadi idaman, runtuh ibarat istana pasir dilanda ombak.

Monday, October 20, 2008

hmmmm..malasnyer....

Kat opis..kena keje...
kat luar hujan lebat...ngantuk pon ada..
jam dah pukul 4...lagi sejam nak balik....

x tau la nak coret apa kant blog ni..
asie nak memblog arini...tp malas lak....
hehehehehe....

jumaat ni nak pi kl...bestnyer..lama nye x blk kl...heheheh
ada kenduri umah akak..so pegi la jalan2 sana sama...
hehehehehe...

x plan la plak nk pi mana lagi...clubbing???hmm great idea..hehehehe..best gak tu..
hhahahahahhahahahahahahhaha...

Minyak dah turun ckit..ok la..leh la senang hati sikit pi jalan2 sana nnt...xde la asyik nk catu jer....har har har....

kiranya mmg betul la kata anwar..minyak leh diturunkan..cuma orang x dengar dia cakap sampai habis...hehehehe...dia kata minyak leh diturunkan jika saya jd PM..so..dalam ertikata lain masud dia..dia lambat lagi leh jd PM so sempat la minyak dunia turun..so anwar x cakap bohong la...pasal 16 sep...taun bila la agaknya..sempat ke x agaknya ek....hihihihihihi.


Aku bkn la pandai sgt pasal politik ni..tu yang malas nk cakap sgt tu pasal menda2 ni....memerhati lagi bagus...

Tapi bab pilihanraya aku terer la sbb aritu aku jadi Ketua Tempat Mengundi waktu pilihanraya ke 12 aritu yang menyaksikan TSUNAMI politik malaysia tu...
aku jadi saksi kepada ketelusan sistem demokrasi malaysia....aku jadi saksi....aku leh buktikan..mmg paklah dan SPA betul2 laksanakan dan kotakan apa yang dikata....TELUS...mmg betul2 telus....hihihihi

Thursday, October 9, 2008

yea yea...esok hari raya

''yea yea esok hari raya..yea yea esok hari raya..''

Tu la ungkapan selalu kita dengar dan paling sinonim dengan hari wat lemang..kalu kecik dulu mmg seronok la nk raya,bila tua ni bkn x sonok tp dah kurg dan dah x bersorak cam kecik2 dulu la....

yang excited pon nk tayang baju raya baru,nak semayang raya,nk salam2 ngan famili n paling x best......nak kena bg duit raya kat anan buah la plak..dulu kita tadah jer..sekarang kena bagi la plak.huhuhuhuhu...

Sehari sebelum hari raya

Ataupon org panggil hari wat lemang la kalu kat kampong aku..hehe..arini antara hari paling penat,tapi kita jarang la ase penat nye tu sbb hati dah set..arini last..esk dah raya..heheheh..

arini la rumah akan di makeover abis2 an..huhuhu...biasala kan..nak menyambut tetamu..setahun sekali jer..hehehe...

Yang tua2 sure wat ketupat..wat lemang...masak lauk..kalu kat umah aku tu,nnt buka pose mmg confirm mkn lemang lar...yang lain2 dah xde dah..

ni la gambo2 suasana wat lomang ha...

Satu hari di hari raya

Bila dah masuk waktu buker..dapat la merasa lemang tuk taun ni..hehehehe..sedappppppppppp..
sambil takbir berkumandang tu.sarung kusyen berganti baru,langsir di pasang baru,karpet dibentang indah,habuk dinyahkan sume2 la..budak2 lak main mercun..bunga api..hmm ingat masa bebudak dulu..kalu leh aku pon cam sume org,nk balik zaman kanak2..tp time raya je la..time lain xnk..x best pon..

pagi raya..........
bangun bersemangat walaupon sejuk...nk mandi sunat raya..hehehehe...senerbak jer bau rendang ngan masak itam mak...jap lagi leh melantak lagi..heheheh...aku ambik tuala..redi nk ppi mandi dah...

baju raya dah siap tergantung dah...akak dah siap iron ngan sampin lg semalam(aku dah membuta time tu)hehehehehehe.....taun ni kaler peach...


ni la gambar2 aku yang sempat pose..x sempat pose banyak2..bz giler..org ramai lar....

ni aku pose sebelah kete baru aku..hihihi


ni laks anak buah aku..anis batrisya.....

Pas semayang raya..macam biasa la..acara bermaaf maafan...jap lg nk pi kubur arwah atok laks...


Al fatihah wat arwah atok..Allahyarham zakaria bin che man....al fatihah..........................................

Ziarah kubur mmg antara xtvt wajib time raya..ye la dalam kita dok bergembira..jangan lak lupa terus yang telah pon meninggalkan kita..moga roh diorang aman diSana...

k la..aku stop cni dulu..nnt sambung balik..

Tuesday, October 7, 2008

balik rayerrrrr

Hmmm sebulan dah berpose kat perantauan(dok penang jer bkn jauh pon)hihihi..biarla..asalkan aku x stay bawah ketiak mak aku..kira aku kat perantauan..

barang raya dah shoping dah..sume dah setel dah..tinggal lg nk gerak blk kg..stat cuti 27 sampi 5hb..xleh ambk byk cuti kena simpan tuk hujung tau(cuti2 malaysia)hehehehe lg pon kalu lama sangat pon bosan gak kat umah..
ni siap nk blk,singgah umah kak ida ambk kuih raya yang tempah(kuih almond london)

bosan gak drive walaupon 2 jam..camne la org kl drive blk kg 5 6 jam...x campur jammed lagi tu..
radio xde frekuensi..seb baik ada cd..dgr la lagu raya..syahdu gak...hehehehe...

nk sampai umah,call mak..mak kata dok tgh wat kerepek pisang kat umah atock..terus la aku ke sana...


penat gak tggu kat tepi api ni..panas la tggu mak wat menda ni....



pas dah siap singgah la kat pasar ramadhan kat grik...yang paling best kat cni adalah...
aku jmpa kuih akok..dah sebulan cari akhirnya aku jmpa jgk..merata penang cari..x jmpa2 pon..kat tanah tumpah darahku jgk yg jmpa...nk tgk rupa nya camner?jap...

jeng je jenggggg..ni la rupanya...hihi



Erm dah sampai umah..nak tengok x teratak kitorg sekuarga..ni ha..x la besar..x la sempit..just nice..cukup tuk tampung kehidupan kitorang sekuarga..biasa la umah kampung..x besar..x kecik..tp part paling best..sejukkk..nak mandi pon malas tau kekadang sejuk gila..jam cacak kul 12 pon leh tidor berselimut lg..hihihi


ni la umah aku ha..kete pon park depan umah..baru sampai..enjin pon panas lagi..heheheh

dah tamat dah post balik rayer..tuk post preparation raya ngan sambutan raya..tggu nnt ek..tggu aku ada free time..hehehe

bukak pose....

Aritu..26 sept 2008,kwn2 aku dtg lepak umah..memasing dari uitm.sorg uitm arau,sorg dr uitm shah alam..datang nk lepak bkk pose sebelum memasing blk kg raya..aku stat cuti 27..sabtu br blk sbb xnk lalu jem kat jambatan pulau pinang...
as,pidot(fifi),aie n aku..pi mkn kat 'jemputree'

mlm tu mmg best..makanan tu mmg sah la sedap..paling best layan perangai bebudak ni la..giler2...x kering gusi diwat nye..

mlm tu mkn byk giler ar...senak perut.. ini ANTARA makanan mlm tu..bukak pose ala western..hehehehe



pas abis mkn tu..apa lagi menyandar je la..kenyang....hehehe



dah abis mkn dah..balik..apapun memang best la mkn ngan diorg ni...
taun depan diorg dah keje..turn diorg lak blanja aku..INGAT TU ASH N PIDOT...BLANJA AKU LAK TAU....HEHEHEHEHE



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin