Monday, January 19, 2009

AmaZinG JuarA LaGU 23







Juara lagu ke 23 bertemakan ILUMINASI MUZIK telahpon dinobatkan didalam Anugerah Juara Lagu Ke 23 AJL23 semalam (18/01/2009) dengan lagu,lagu untukmu dari Meet Uncle Hussein MUH telah dinobatkan sebagai juara lagu terbaru bagi tahun 2008 menyambung legasi penguasaaan dari band2 indie iaitu kesinambungan dari kemenangan estrange tahun lepas dengan lagu itu kamu..

Boleh dikatakan yang kemenangan ini mengejutkan banyak pihak dan MUH bkn la antara nama yang popular untuk diundi sbg pemenang oleh penonton tetapi apabila yang profesional yang menjadi juri,segala kemungkinan boleh berlaku dan hanya karya yang terbaik dipilih,bkn artis yang popular sepertimana program lain dimana jari menjadi juri..

Edisi kali ini TV3 lebih berani untuk menolak kemodenan semasa dengan menafikan hak jari jadi juri dengan terhapusnya sistem undian sms untuk persembahan terbaik..ini bermakna tv3 kini matang dalam penganjuran dan tidak terikut dengan senario semasa..ini juga bermakna tv3 betul2 serius dalam mengiktiraf karya terbaik dan ini dapat dilihat dengan jelas dalam penganjuran kali ini..syabas tv3

Kali ini juga dapat dilihat persembahan dari peserta baik yang baru pertama kali seperti faizal tahir,stacy,aizat, heliza serta zahid dan aiman sama hebat untuk berentap dengan artis2 yang telahpon mengukir nama di ajl sebelum ini seperti spider,ziana zain serta elyana.
Tidak keterlaluan jika dikatankan semua pendatang2 baru tersebut setanding dengan penyanyi lama malah ada yang lagi baik dari yang lama...

Sedikit kekecewaan untuk kategori etnik kreatif melalui persembahan pendatang baru aiman dan farawahida yang nampak seperti serba tidak kena manakala gandingan bidang terjun antara heliza dan zahid menjadi dan zahid membuktikan yang pilihan raja sms mawi untuk beliau menggantikan mawi yang hanya beminat untuk menyanyikan lagu fantasia bulan madu kerana sedang berbulan madu di korea buat ketika ini adalah pilihan tepat..





Gandingan pertama kali dari pasangan

bidang terjun iaitu zahid dan heliza
nampak menjadi dan ada keserasian.





Persembahan......

Rata2 antara kita tau yang faizal tahir yang tampil buat kali pertama diatas pentas ajl telah membawakan satu persembahan yang cukup bagus dan selayaknya persembahan lagu sampai syurga di iktiraf persembahan terbaik ajl 23..

Tapi kita x boleh jugak memandang rendah pada stacy yang menampilkan persembahan yang agak bertenaga dan mampu menggugat artis sedia ada dari segi penguasaan tarian dan vokal yang lantang dan cukup baik untuk lagu2 berntak rancak..
Seperti judulnya aku stacy ternyata lagu ini mmg untuk stacy dan stacy memang pukul habis.

Tidak keterlaluan sekiranya saya katakan yang stacy adalah bintang af yang terbaik pernah dihasilkan rancangan realiti no 1 akademi fantasia dengan penguasaan 2 elemen penting bagi seorang penyanyi iaitu tarian dan vokal.syabas stacy..

Vokal.....


Vokal jantan dan lantang dari faizal tahir berjaya memikat hati juri untuk menobatkan persembahan beliau melalui lagu sampai syurga sebagai persembahan vokal terbaik..

Vokal ziana melalui 'come back' yang menyanyikan lagu dingin berjaya memecahkan keheningan malam anugerah.Ternyata ziana masih
lagi berbisa didalam persebahan seperti di zaman dahulu kala..Tatkala kita asyik dengan senior industri,ternyata para pelapis untuk senior ini telah pon tersedia..ini dapat dilihat dengan persembahan dari stacy,aizat dan elyana..

Walaupon stacy ada kala termengah sedikit tetapi kelemahan ini langsung tidak mencacatkan persembahan beliau kerana keberanian dan kemampuan stacy menyanyi dan menari dalam masa yang sama..adalah amat jarang dilakukan oleh penyanyi2 malaysia...

Dari segi vokal,farawahida dan aiman ternyata perlu lagi banyak belajar.kerana persembahan vokal mereka antara yang terburuk di malam ajl23.

Kepuasan hati....
..Celoteh bersahaja dari 3 penacara ini tetap menghidupkam
malam ajl23 walaupon tanpa skrip merapu dan keterlaluan..


Memang puas hati dengan semua persembahan dan aturan malam ajl..Majlis yang diacarakan ally iskandar,cheryl samad dan FBI nampak tenang dan berjalan lancar tanpa celoteh panjang yang merapu meraban.sederhana tetapi meriah.

PILIHAN ZUA THE GREAT

Vokal Terbaik
  1. Stacy
  2. Ziana Zain
  3. Faizal Tahir
Persembahan Terbaik
  1. Stacy
  2. Faizal Tahir
  3. Ziana zain
Juara Kategori Balada
  1. Aizat
  2. Ziana zain
  3. Faizal Tahir-Coba
*dimenangi faizal tahir-sampai syurga

Juara Katergori Pop Rock
  1. Spider
  2. Muh
  3. Stacy
Juara Lagu
  1. Spider
  2. Aizat
  3. Faizal Tahir
*dimenangi MUH-Lagu Untukmu

Ngomel Zua The Great

  1. Persembahan menarik faizal tahir dicacatkan dengan penampilan berambut yang diwarna serta kuku dihitamkan..agak negetif.
  2. Elyana nampak tenang dan bersahaja seperti persembahan di talentime sekolah menengah..terlalu bersahaja hingga nampak simple dan tidak segah ajl.Mungkin disebabkan terlalu lama diatas tangga dimana penonton mengharapkan beliau akan turun dari tangga di pertengahan sebaliknya elyana lagi senang unutk terus duduk diatas tangga sehingga selesai persembahan.
  3. Penampilan kali pertama aizat nampak ketara dengan permulaan yang sedikit gugup tetapi aksi selamba menyelamatkan persembahan amatur aizat di ajl23.
  4. Persembahan penutup gandingan bintang kecil dan bintang besar nampak menjadi dan unik.Pendedahan awal kepada bakat cilik di pentas besar dan gah.
  5. Imej ayu oiam nampak kelainan dan dibayangi imej oprah seperti kata pengacara majlis.

credit to : www.gua.com.my
gambar2 ihsan dari guamuzik.com.my

Tuesday, January 13, 2009



Bercakap tentang serangan israel keatas palestine,kiblat pertama orang islam..,sume pihak di dunia mengecam dan tidak menyokong cara serangan dan kempen peperangan yang telah dirancang..Tapi jika semua kuasa besar terutamanya amerika menyokong dasar israel??kita sekadar menyuarakan bagai anjing salak bukit je la..xde apa yg kita bleh bantu..

jika kita derma pada tabung2 yang dilancarkan,berapa % jaminan sumbangan akan sampai ke palestin sedangkan semua laluan telah ditutup..apakah sumbangan tersebut tidak akan kemana..

Malaysia macam biasa sentiasa dihadapan dalam membela nasib palestin,maybe sebab kita mempengerusi kan mesyuarat OIC..jadi tanggungjawab kita untuk membela negara2 islam lain yang malang..

Kalu kita lihat,malaysia begitu efisen untuk membantu dengan menghantar pasuka2 penyelamat seperti SMART dan semalam sidang tergempar parlimen diadakan bagi meluluskan beberapa usul..ini menandakan kita lagi perihatin berbanding negara2 liga arab lain..
X tau samada mereka mmg x dapat membantu atau takut akan sekatan jika membantu..
Nak kata xde duit..diorg lagi kaya dari malaysia..apa punca..



BOYCOTT @ BOIKOT


Sume orang akan kata tentang mogok...so???kita camner?tepuk dada tanya iman..hehehehe
Mungkin juga ini salah satu jihad kecil ke arah fisabilillah..mayb..aku x leh nk komen banyak la berkenaan ngan fatwa2 ni..nnt jadi lain..

T
api apa yg aku tau..jihad ni x semestinya angkat senjata berperang..sekecil2 jihad adalah tentangan di dalam hati.....

Setakat mana kempen ni akan berjaya dan ada efek pada israel dan penyokong setia mereka?????

Maybe xkan ada efek yang besar..tapi akan ada kesan jugak la..hehe..


Persoalannya.......????????

  1. Boleh kah anak2 kita kalu x pakai barangan johnson-johnson(syampu,lotion n minyak rambut)
  2. Mampukah kita berehat sebentar tanpa KITKAT?
  3. Bolehkah pelajar2 dan penghuni-penghuni asrama x jadikan MAGGI sebagai santapan rasmi ketika sangap??
  4. Apakah anak dan cucu kita x akan lagi tontong mickey mouse n donald duck keluaran disney??mampu kita menghalang??
  5. Apa kita bleh lupakan minuman kola terbaik dan terfemes iaitu COCA COLA???
  6. Bolehkan kaum wanita dan penggemar kosmetik melupakan REVLON,ESTEE LAUDER,LOREAL,BIOTHERM..
  7. Mampukah orang kita jika berfesyen tanpa GAP,BOSS,TOMMY HILLFIGER,MARKS & SPENCER>>
  8. Bleh kah kita menghilangkan mengantuk tanpa NESCAFE
  9. Bleh ke kita hidang biskut selain dari keluaran NESTLE dan DANONE??
Sekarang..tepok dada..tanya iman...tepok dada cari kekuatan diri...

Lastly.... sebelum ni aku ada dengar ustaz ada kata.....

SELAGI PALESTIN TIDAK DIBEBAS..SELAGI ITU SELURUH UMMAT ISLAM TANGGUNG DOSA..

Monday, January 12, 2009

great MEMORi @ genting & kL on Dec 2008

hmm perjalannan aku bermula 24/12/2008..

aku drive kete aku PHT 4642 menuju ke destinasi cinta..hehehe.KL le..saje nk abiskan 2 minggu kat sana..
aku bergerak bersama aie..mybf.(bestfrend).

kul 9 jgk la gerak walaupon kuar awal sbb aku pi mkn kenduri dulu.hehehe..

kul 1 br sampi kl.tu x smpi umah,singgah kat restoran jejantas sg buloh dulu..lepak2 ngan akak aku kat ctu.mkn kfc dulu..hehehe...

First Day kat KL....

aku x kemana pon..ari memula tu pi sogo jer..
saje nk tgk brg2 kot2 sana murah sbb salah satu modus operandi nk pi kl ada lah shoping..hehehe..(x abis2 shoping kat penang)..suka hati la duit aku,,x mntk duit bapak aku mahupon bapak korg pon..hikhikhik..
aku ajak la si KHAI pi kuar sama ngan kitorg..
kitorg kuar 2 buah kete..aie,akak,abg aku n anak depa..

sampai sogo ada plak si khai..tmbh la sorg lg..azab gak la nk parking ari2 cuti kat cni..seb baik kat campbell ada parking..tu pon atas bumbung..hehehe..


tu bab parking..kat kaunter ngan tmpt mkn jgn citer la..kat secret recipe pon nk kena beratur jgk....hehehehe..mmg dahsyat la org mesia..sume sakan berbelanja..

SemaLAM di La QUEEN....

Dari pg x kuar mana pon sbb mlm br nk kuar..jadi musang lak aku..hehehe..
mlm ni mmbr ajak pi Lq..pi sana sonok2..hehehe...

Memula pi ambk pidot kat SA..seksyen bape ntah..x tau la.jenuh gak pusing2 cari rumah..seb baik la sana x jem..sng ckit..akhirnya smpi la umah dia..tggu di siap2 pastu br la kuar..

sampai kl lbh kurg kul 10 lbh laa.tggu plak bdk2 lain kat malibu..dah kumpul.pastu depa ni nak jalan dr ,malibu sbb sana parking mahal.ctu free..jauh tu jln kaki..ase nk la jgk penatnyer..

sampai sana,jmpa la kwn2 lain..khai pon ada jgk..hehehe..best sgt2 jmpa kwn2..
sekali sekal release tensen kan..ok gak...


2 3 keping pic kat sana..hehehe

GENTING..........................

hehehe..arini ahad..29/12..pepagi aku dh naik genting..sbb nk bercuti la..hehehe..
aku emandu la dengan macho nye ke atas sana..ni 1st time aku drive sndr naik atas sana..teruja la jgk..hehehesonok x terkata.
. ..nampak x puncak keriangan tu..hehehehe..time ni ada angin..so kabus pon lari la...hehehe..

xleh bwk laju sbb kabus..sejuk tu x terkata..best ni kalu ada org peluk,dok bwh selimut..hehehe..sapa je la nk pelok kan..hehehe.kebanyakan parking sume dh penuh..biasa la hari cuti kan..FULL..itu yg tertera kat papantanda aras parking kat first world hotel..aku x kira..aku redah jk..hehehe..dapat jgk..seb baik..dapat dekat ngan pintu ke lobi..nasib sgt..kat parking pon depa pasang aircond ker?hehehe..sejuk sgt...fresh air yg mengujakan aku.dr pertengahan lg aku x pki aircond sbnrnya..best dpt fresh air ni..hehehehe...


parking nye port sejuk........ nk main dah

pas sampai kami x check in lg..kul 3 br check in..hehehe...main sonok sgt,tp cuaca kurang menentu la sbb jangkaan nk ujan petang tu..lg pon dah december kan..sah2 la akan hujan..sempat la jgk aku naik high rate nye game..ada lima sumer..sempat la naik sume2 tu..

......antara gambar kenangan ...

Kul 3 aku pon pi la ke lobi..pi sbb nak check in..Yang aku terkejut berok nye..ramai giler..hummakahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ramai giler tu..aku pon dengan bosan nyer start la menunggu ..lg 300 no baru sampai turn aku..hmmm kat ctu jgk citer la..kerusi sampai x ckp la,aku lepak atas lantai..ase cam kat pusat penempatan banjir la plak..hehehe


......ni la pose2 dikala kebosanan menyelubungi........

pas dah lapar sgt dan bosan menunggu..pi la mkn..adoyaiiiii cni pon kena beratu ker?pi mcd memula tu pastu pi pizza..baru ok ckit..walau kena beratur tp ttp ok la dr mcd..

Akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....selepas kul 7.30 baru dapat masuk bilik..lega rasa dapat mandi n landing jap..hehehe...

..dengan machonye aku tarik bagasi dan dengan girangnya sebab dapat berseronok..heheheheh
pas rehat jap...sambung balik....
main lagi..hehehehe...

banyak la jgk game indoor yg 'bodo2' kami main..sonok..hehehehe..penat jugak arini..dapat tido..lena...........



last day kat genting

sebelom blah smpat la jgkpi masuk snow world..sonok sgt2..best dapat main salji...suhu -6 darjah celsius..hehehehe..


pose2 last dah nie...hehehe

sedey la jgk nk tinggalkan genting..walau 2 hari..tetap memberi kesan..hehehe.



kat parking..nak balik dah

selamat tinggal genting..pasti ku kira detik kemari lagi.....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin