Tuesday, March 31, 2009

Earth Hour: TNB catat kejatuhan guna tenaga

KUALA LUMPUR 30 Mac - Tenaga Nasional Bhd. (TNB) hari ini berkata, ia menerima kenyataan bahawa kempen Earth Hour bertujuan baik walaupun penggunaan tenaga elektrik jatuh sebanyak 550 megawatt (mw), bersamaan dengan 14 juta mentol kalimantang yang berkuasa 40watt setiap satu.

"Sementara penurunan kecil dalam permintaan akan menyebabkan sedikit kekurangan dalam hasil, kami menerima kenyataan bahawa kempen itu mempunyai tujuan yang baik," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya, semasa tempoh sejam inisiatif pemeliharaan tenaga (8.30 malam hingga 9.30 malam) Sabtu lepas, kakitangan TNB sentiasa berwaspada terhadap sebarang masalah operasi.

"Semuanya berjalan lancar dan kami mampu memberikan reaksi kepada permintaan yang sedikit rendah tanpa menimbulkan gangguan dalam operasi." katanya.

Katanya, TNB tidak menyangka dengan sokongan dan penghargaan yang ditunjukkan oleh kebanyakan pelanggan mereka berhubung kempen yang disertai oleh masyarakat di seluruh dunia.

"Permintaan memuncak begitu cepat pada pukul 9.30 malam mengikut pola permintaan yang biasa pada petang Sabtu," katanya. - BERNAMA

petikan dari utusan malaysia 31 mac 2009

...yeyyyyy berjaya kempen ni...
...Alhamdulillah rakyat malaysia mula sedar...
...terima kasih semua atas kesedaran anda...
...semoga berterusan usaha menyelamatkan bumi hijau ini...

Monday, March 30, 2009

WeeKenD @ PERLIS indera KAYANGAN

Sabtu aritu aku n beberapa geng pi ke PERLIS..pi tuk 2 hari jer.. ok la tu..lagipon perlis bkn luas sgt pon..2 hari asenye dah leh cover 70% muka bumi asenye.heheheheh. Program ni aku just follow aie n fren..sbb aku x pernah meronda lagi kat sana.. diorg nk pegi tgk UITM nye IMTGT..apa maksudnye x tau la... Perjalanan bermula kul 2 dr umah aku..lewat ckit sbb tggu ash n pdot exam dulu (nak jd cekgu la kekdahnya)hikhikhik.. kitorang gerak 3 buah kereta.9 org la lbh kurg...

macam biasa la..aku la driver nye...hehehehe

perjalanan pon bermula..

aku,ash,pidot n aie..

ni bosan ni..tggu diorg lepasi tol..
seb baik aku ada smart tag..haha


ni bosan dok belakang la nie.hehehe
lebih kurang kul 5 smpai la kami ke uitm arau..

pastu sume brenti sblm msk uitm..bincang leh ke masuk uitm tu..
isau gak guard2 tu x bg msk..hehehe..





kesempatan semasa diorg dok sebuk berbincang tu diambil oleh kami tuk pose..hehehehehehehe.........
ALAHAMDULILLAH>>>>
pakguard x tanya banyak..
dia bagi je masuk..

bersorak la budak2 nie.hehehe.

Bermula la diorg mengexplore tempat2
yang
menggamit memori diorg.hikhik.

1st skali meronda adalah kolej nyatoh...


ni tgk pikir ni nak kemana....


aie kat dlam kolej nyatoh.hikhikhik

ash bz......


ni kat orange..tul ke nie...


kat depan kolej nyatoh....














Dah puas meronda..kami terus ke kuala perlis..
sbb perut memasing dok bergendang sakan.hehehe..



pose lagi

aku n pidot & aku n aie















Malam tu pi lepak uitm lagi sekali..
ash jmpa junior2 dia..bdk2 tarian..

Kitorg stay kat putra palace je sbb kami nk ronda lagi esok..

yang lain balik malam tu gak.hehehe...


ni nak blk dah nie..last snap..hahaha

ni pas check out....
Destinasi pertama arini ada lah pekan kangar..
ash nk cari kasut..
aku nk tgk apa yg patut..hehehehe.




ni kat depan rumah warisan negeri perlis

Abis pusing kangar,kitorg terus ke bkt kayu hitam,sana bosan la..
kitorg patah balik ke padang besar lak..on the way tu lalu la kat
ladang tebu yang saujana mata memandang tue.hehehehe...

snap dari dalam kete jer...

Sampai sana..tempat pertama yang kitorang cari
adalah kedai makan..

lapar looooo..
kul 3 br lunch.hehehe..



aku makan binuh celup,aie mkn nasi goreng pattaya,ash makan
pulut ayam dan bihun celup n pidot makan nasi goreng paprik...
sedapppppppppppppppppppp..


Elok je sedap2 makan,ujan lebat giler..hmm kurg menarik la n
kurg seronok sbb ssh nk gerak..

aku sempat la beli beg tuk backpacker
sbb nnt nak ke bangkok mei nie..hehehe

pastu beli buah serba ckit,
pastu kitorg gerak balik la..

Tepat2 jam 5 ptg kami gerak la balik..

odw blk tu kitorg singgah la kat ladang tebu lagi sekali..
hujan pon hujan la..pose ttp pose..(ada cekgu maheran)???
hehehehehe










merenung masa depan..hehehehehe

sampai penang kul 8 selepasa hantar ash n pidot..
lega dapat basahkan badan..huhuu

Friday, March 27, 2009

Komtar terbakar..larikkkkkkkkkkkkkkkkk....
Pagi tadi dalam keheningan pagi..dalam aku dok sibuk menghupdate blog aku nie...loceng berbunyi tanpa henti...kringgggggggggggggggggggg...
rupa2 nya arini ada latihan kebakaran..
ponat lor camnie.....kacau daun tul depa nie...
hehehehehe..

aku lak ditugaskan sebagai pembantu ketua tingkat
n sebagai pemegang sepanduk jabatan..kena la mulakan tugas....

tinggi x opis aku..tingkat 51 tue..kena turun pakai tangga tue....
lenguh kaki dibuek nyo..huhuhu

ni la banguna pejabat aku..KOMTAR..

ni la sebahagian abang2 bomba yang mengharu birukan pagi kitorg....

ni jentera bomba standby

ni antara gambar kelam kabut tue..
sapa pki baju biru tu ek..hehehehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin