Monday, June 8, 2009

HARI KE EMPAT..( 31 MEI 2009 )
..CHAO PHRAYA DAY..

Hari ni hari empat dah..jap je ase baru je jejak kaki kat bangkok..
xpe la,x perlu meratap pada masa yang semestinya akan
meninggalkan kita kan...
percutian haruz diteruskan jugak.

Arini bangun dalam kul 10 selepas semalam kepenatan
menggoyangkan badan dan kepala.hehehe..
sementara aku tggu aie mandi,aku belek peta
n mark la mana nak pegi n arah mana nak ikut.

kami decide jalan kaki je ke stesen MRT lumphini.
x jauh pon.(tapi kalu kat mesia,sumpah x jalan kaki)
hehehehe.





Kami turun kat stesen si lom sebab nak bekpes merangkap
makan lunch terus..
kami akan menapak je dari si lom ni ke kedai
muslim yang first kami jumpa masa 2nd day ritu..

Sampai je kedai tu tutup lak..kecewa la..pastu patah balik
ke DEEN RESTAURANT..tutup jugak arini..
kami pon ambik keputusan tuk terus je ke
centrel pier iaitu kat sathorn(kali x silap)

kami menapak je ikut lorong2 tu sampai la ke
tebing chao phraya.selamat sampai akhirnya.

di tengah perjalanan tu jumpa kete
polis yang buruk nie..sempat la
pose jugak ckit,hehehehe..tetap pose

sampai je ke jeti kitorg pon terus beli one day unlimited
pass berharga THB 120 sorang..senang sebab
memang satu hari hari ni kami akan explore chao phraya.
memang disyorkan sebab korg akan dapat naik
mana2 bot samada local ataupon tourist bot..
bot2 disini dibezakan ikut bendera,ada kuning,
ada oren,ada biru.hehehe.


setelah tunggu 2 3 minit..sampai la bot..
bot tourist baru je lepas,kami naik je
bot penumpang(local)...

ni la suasana..macam2 org ada

ni gambar wat arun(dah pegi awal2 lagi)

walaupon bersesak tetap pose okay

Destinasi pertama adalah,ROYAL BARGE MUSEUM..
aku x tau nape aku beriya sangat nak pegi sini,,
adakah sebab aku berdarah raja thai???
hahahaha.verangan sangat..
Sampai la pier N10..kitorg pon turun lar.
bajet2 nye dekat je la kan.alih2 jalan dekat setengah jam
baru jumpa..
dah la tu,jauh amat lak tu..siot jer..
masuk kot celah2
seting garden lagik,banyak anjing lak tu
asala kan cantik,berkurap segala anjing,
dasar anjing kurap ko anjing(tetiba emosi)

setelah mendapat guide dari tourist guide yang
x bertauliah,masuk la kami ke dalam tu.
ok la..ada la 6 7 biji kapal diraja yang biasanya
diguna semasa ulangtahun keputeraan atau
pertabalan diraja menyusur chao phraya..













Pas puas pusing2 lam ni.. kami pon patah balik la..destinasi lain lak..hehehehe..
puas hati jumpa gak tempat ni..tapiiii
yang x puas hati nye adalah dah kul 1 dah..
aku makan
pon x lagi arini.hehehehe..
xpe la,makan buah ngan air mineral je lapik perut
..

Dari situ kami pon terus naik bot tuk ke next destinasi
iaitu wat po..kat stesen N8..
Dari cni kami akan ke WAT PHO(Temple og Reclining Buddha)

Wat pho ni menempatkan reclining buddha..(buddha tidor)
cni pemandangan chantik gak la..senibina yang indah..
Patung tdo kat dalam tu dipanggil MOTHER OF PEARL.











Kat cni kami dapat satay ikan halal punya... dapat la jugak lapik perut ckit.best..hehehe.. hmm ritu ada baca kat web.kat MBK ada foodstall muslim. ingat nak makan kat sana la rini.heheh.. Kami pun naik la bot ni balik sathorn pier sbb dari ctu nak ke BTS saphan taksin. akan menghala ke National Stadium.

road to MBK

ni la food courtnye,kat tgkt 5.kedai ali's arabic cuisine

ni la santapan kami tuk seharian hari ni..
aku makan nasi ayam goreng
dengan biji gajus
aie lak makan nasi goreng kampong(kot)




dah makan baru ada tenaga nak ber'pose' lagi.. hehehehehe..
kul tujuh kul camtu la cni dah gelap cam kul 8 dah.. kami pon gerak balik..
naik BTS ke sala daeng..
balik nak rest jap..
malam ni nak kuar lagi ngan si
arez ngan abg im.
hehehe..
ok la tu..malam ni abg im kata nak pi tgk go go show lagi skali.
hehehehe..

Masa nak balik tu
PATPONG NIGHT MARKET dah bukak dah pon..hehehehe


Malam ni last dah clubbing n go go show ngan abg im n
arez..esok abang im n arez nak gerak balik dah..
sedey gak..walaupon baru kena 2 3 hari ngan diorg..
ase macam dah rapat sangat dah ngan diorg..
best sgt2 ngan korang..happening..

esk kitorang lak akan melewati malam terakhir di bangkok.
sedey sangat2..

Tapi papepon memang best go go show malam ni,
club ok la sebab x sesak sangat..






Kul 2 kelab dh tutup...balik tu singgah
minum n borak2 ngan diorg kat bawah dulu.
dalam kul 4 baru naik bilik tido.
hehehehe.
<-selamat berangkat pulang ke
malaysia arez n abang im->

5 comments:

  1. wah sonoknyee!! byk sgt tempat die g jejalan kan..x saba nk bce next entry! hehe

    ReplyDelete
  2. memang best gi bangkok..so kalau ada masa nak gi lagi la...

    ReplyDelete
  3. hai zua.. seronok.. beronok tul la tengok korang nyer trip gi bangkok..
    cam cerita bangkok love lak ek..

    ReplyDelete
  4. Thanks for the lovely time....

    ReplyDelete
  5. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa best tol gi bangkok!!!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin