Thursday, June 4, 2009

Hari kedua Bangkok trip ( 29 mei 2009 )..hari penuh ketabahan n kecekalan jiwa..
Semalam lena jugak la tido walaupon awal terjaga..
jam kat tangan aku kul 8 baru,jam kat dinding br kul 7..
aku saje je x tukar waktu,malazzz..
Aie x bgn lg..aku kaco smpi bgn bdk tu.hehehe..
Teringat kat mak aku,smlm smpi x bgtau pon,bgtau akak aku jer.
dia aku call x angkat..Mak aku kata xpe la kalu dh ok.hehehe..


Kitorg masing2 bersiap nak keluar..
nak kemana x tau lagi ni,main redah jer..
paling utama aku nak cari map n cari kedai tuk makan.
aku ada la ambk address dr tenet tentang kedai muslim..
misi mencari nye la plak..huhuhuhu.


dalam x jmpa cari kedai smpat lagi tu posing.hikhikhik

kami pun jalan la kaki tanpa arah di jalan king rama IV.sampai ujung,
xde apa pon..jalan sesak sbb time org nk pegi keje..hehehe...


ni la kebzan jalan King Rama IV

Pas kitorg patah balik,naik la MRT(tren bawah tanah cam putra tu) dari stesyen lumphini ke sala daeng sebelum menyambung
naik skytrain ke stesen si lom..sbb kedai tu area silom.hehehe.



Aku n aie pon mula la berlegar2 tanpa arah tapi bertujuan..huhu..
selepas pusing 5 6 kali area address tu tetap x jumpa jgk..
aku dah banyak kali brenti rehat,buah laici pon dekat setengah kilo
dah abis.x jmpa gak..
Mukjizat ke apa ntah datang tetiba aie nampak satu makhluk
yang pernah nampak kat malaysia,rupa2 nye makcik siam
bertudung...
fuhhh lega bila dia setuju nak tunjuk kedai muslim..
kami pon redah la trafik ngan makcik ni ke kedai tu..
sampai sana kami pon order la a
pa yang nk dimakan.
huhuhu..
aie dok order makanan guna bahasa isyarat..hehehe
susahnye nak mkn tmpt orang nie..

jemput makan......

Alhamdulillah..kenyang dah makan..aku makan mee sup jer,aie
makan nasi..
sesudah kenyang melahap kami pon memulakan
misi nak pegi beli map bangkok..
kami patah balik ke area sala daeng..
sepanjang jalan tu banyak je gerai..
aku la kat aie,kalu kat tmpat kita sah2
kena angkut ngan majlis ni.hehehehe...

On da way tue sempat la kami tengok2 apa yg ada kat area sala daeng tu..
ada la satu agensi pelancongan nie,dia letak pamplet n map kat luar.
aie nk pi bayar sia kata x payah free jer..fuhh selamat duit aku


Pastu aku tgk kat bookshop,
tuk peta bodo cam kami dapat free tu diorg
jual ngan harga THB 200..
seb baik x beli
kalu x melayang duit aku..hahahaha Kami meneruskan rencana kitorg..
nak ke WAT ARUN..wat ni
kat area2 sg chao phraya..so kami nak kena ke sana la..
hmm teruja gak la nak ke sana sbb dulu masa blaja baca lam buku
teks jer..
ni dapat tengok terbentang depan mata..fuhhh x terkira sonok.


pose manja tggu skytrain(BTS)
kitorg beli one day unlimited pass murah jer THB 120 jer..
dari sala daeng kami ke last station iaitu saphan thaksin..
kat ctu la central pier tu ke lain2 jeti di sini..


ni pose tggu bot kat sathorn(central pier)
memula tgk sg tu takut gak,dengan sibuknya,dengan besarnye..
dalam x payah cakap la,tongkang pon leh lalu camner tu???hehehehe

ni la panorama sg chao phraya
kami pon terus naik bot,kami naik bot public(bendera kuning)
warna bendera menentukan stesen2 yang diorg akan singgah..


pose atas bot panjang(gayat)

selepas beberapa minit(kat2 30 minit gak la)kami pon sampai la ke stesyen
yang ada wat arun ni..tapi wat arun belah satu lagi,kena la menyeberang,

naik lagi satu bot..hehehehehe..


ni la wat arun












sesi berfoto di wat arun


pas penat bergambar n memanjat..minum dulu (korg nak tau,air kelapa pon leh tawar2 harga tau.hahahaha)



bergambar masa tunggu bot n masa atas bot,nak balik ke central pier dah.

Pas je sampai sambung balik perjalanan ke tengah2 bandar
menggunakan skytrain td..
kali ni kami nak tawan sume pasaraya2 besar sana..
(bukan nak shoping pon,nak usha jer)


kitorg mula2 ke stesen paling last iaitu VICTORY MONUMENT..dari
situ la pengembaraan bermula.hehehe


ni la victory monument tue..

pose la jap kat cni..hehehe

shopping complex pertama adalah king power complex.. ni complex baru lagi,x ramai sgt pon..cni harganya mahal jugak,nama je bebas cukai,tapi harga..hmmmm


seterusnya SIAM PARAGON......




seterusnya GAYSORN
(x semestinya gay je pegi tau,bkn gay pon leh je pi)hahahahaha




yang terakhir sekali tuk rini ada lah CENTRAL WORLD



kitorg terpaksa balik awal ptg ni sebab nak tolong
book hotel tuk arez(arezeo) n his SD..sebelum kul 8 kena bgtau hotel.

Kaki kaw2 nye lenguh nie,sampai je bilik ters landing...huhuhuhu.. malam jap lagi nak kuar lagi..hehehehe

Pada malam tu kami keluar la maca biasa,nak cari kedai makan cam selalu..
malam ni kami nak ikut address yang ada tu..dia kata dekat je ngan imigration..
so dekat je la..belakang hotel je jalan nak ke sana..
aku ngan aie pon nekad la jalan kaki,naik motor pon xnk,dekat katanye..

alih2 nan ado..dah la lalu kawasan slumdog milionaire,banyak gila
dog nye..dah la tu,gelap gulita lak tu..hanj sangat..aku cakap kat aie
hampir gadai nyawa jer kita nk cari makan(sbb salah jalan)hehehe.

cari2 punya cari,x jmpa,hanya jmpa thai imigration jer..kedai dah tutup gamaknye,
kami pon tahan la tuk tuk (kata xnk naik tuk tuk dah)hehehe..
naik la jgk sbb ase cam bagus je pakcik ni..

dia kata dia tau mana kedai tu,chantek la..so naik la tuk tuk..
hampeh tul pakcik ni,bawak cam orang x penah jumpa moto
takut aku tengok,cam sewel pon ada.hehehe

seb baik sampai la jgk DEEN RESTAURANT..ni la kedai kami car tadi siang..
aku pon order la kerabu pelam,bihun sup ngan fresh oren.
melahap la aku seadanya.hehehe





seb baik tu x lama,pas makan kami pon blah le,hmm hujan rintik2..
aku n aie penuh bergaya la lari2 anak..
tetiba ujan lebat lak,apa lagi...lari2 bapak la plak.hehehe..

sampai la kat kami sampai kat PATPONG.tetap ujan x renti2,lagi lebat.
sian peniaga cni,xde bisnes rini..hmmmm sian plak tgk..

aku ngan aie berteduh kat stesyen MBS..hehehe
kol 10 lebih kot si arez sms bgtau yang dia dah sampai hotel,
ajak kitorg clubbing.hmm kami x blk umah pon lagi..camner nak pi..
dia kata xper,dia tggu..tggu la,ujan x brenti2..

kul 12 ujan dh slow,kami pon jalan la slow2 balik,pastu sms diorg..
diorg pon dah gerak dah,xpe la esk je kita sama2 ehem2..


malamni memang nyenyak sangat tdo..ye la sehari suntuk berjalan
(layak la ko,kata nak jalan2)hehehe

3 comments:

  1. serius best ni..waa..nk ikot!!

    ReplyDelete
  2. tq zua dan aie sbb tolong book kan hotel hari tu....
    best giler baca catatan korunk nie. x sabar nak baca yg berikut nyerrrrr

    ReplyDelete
  3. sonoknye jelesh3! hahahhah len kali g trip nk ikot gak haha.tp cm ssh jee nk cri mknan halal..:p

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin