Wednesday, August 26, 2009

Solat Subuh di Masjid

Solat Subuh di Masjid

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk sholat subuh di Masjid
Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid
ditengah jalan menuju masjid, pemuda tsb jatuh dan pakaiannya kotor.
Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di r umah,
dia berganti baju , berwudhu, dan, LAGI, berjalan menuju masjid .
Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia jatuh lagi di tempat yg sama !
Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah.
Di rumah, dia, sekali lagi , berganti baju ,
berwudhu dan berjalan menuju masjid .
Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu .
Dia menanyakan identiti lelaki tsb, dan menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid ,
jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..'
Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid .
Saat sampai di masjid , pemuda pertama bertanya kepada lelaki yang
membawa lampu untuk masuk dan sholat subuh bersamanya.
lelaki itu menolak.
pemuda itu mengajak lagi hingga berkali2 dan,
lagi, jawapannya sama.
Pemuda bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan sholat.
lelaki itu menjawab


Aku adalah IBLIS (setan)

Pemuda itu terkejut dgn jawapan lelaki itu.
Setan kemudian menjelaskan,
'Saya melihat kamu berjalan ke masj id ,
dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah,
membersihkan badan dan kembali ke masj id ,
Allah memaafkan semua dosa2mu .
Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan
bahkan itupun tidak membuatmu merubah fikiran untuk tinggal dirumah ,
kamu tetap memutuskan kembali masjid .
Kerana hal itu, Allah memaafkan dosa2 seluruh anggota keluargamu .
Saya KHAWATIR jika saya membuat kamu jatuh utk kali ketiga ,
jangan2 Allah akan memaafkan dosa2 seluruh penduduk desamu ,
jadi saya harus memastikan bahwa anda sampai dimasjid dgn selamat....'
Jadi, jangan biarkan Setan mendapatkan keuntungan dari setiap aksinya.
Jangan melepaskan sebuah niat baik yg hendak kamu lakukan karena kamu tidak pernah tahu ganjaran yg akan kamu dapat
dari segala kesulitan yg kamu temui dalam usahamu utk melaksanakan niat baik tersebut .

Monday, August 24, 2009

PoSe PeRtAmA @ kamPOng & taNggUk iKan @ SUngaI rUi

PoSe PeRtAmA @ kamPOng &
taNggUk iKan @ SUngaI rUi

jumaat ritu cam biasa la balik ke kampung halaman
ku yang dicintai..kampung kerunai,grik perak..
actually bkn cinta sangat pon kampung tu,
tanah tumpah darahku bkn kat ctu,,kat grik..
tapi boleh la dikira dicintai jugak sbb parent ada ctu..

sonok gak balik sbb nak blk sahur pastu nak bukak pose
kat kampung ngan parent..
adik bongsu je yang ada sbb yang lain sume x balik..
cam cam sedey jer anak2 x balik..
hmm ntah la sume bz cari harta..(no komen)


taw x yang gelap ni apa...tu ayam kampung..
tido atas pokok..hehehe..

ni la yang lainnye kat kampung banding ngan
bandar nie..hehehe..
ayam ni la akan memekak pagi2..
xper2..sebulan je korang nak memekak..
30 ramadhan nanti bercerai la
nyawa ngan badan korang..
hahahahaha....


tangguk ikan @ sungai rui

ari last kat kampung iaitu ari ahad..
aku n aie menghala ke pasar ramadhan..
pastu teringat yang pagi tadi paklong ada bagitau ada
pesta ikan kat sungai rui..

aku pon lencong la ke ke situ jap..
nak tunjuk kat aie apa uniknya
pesta ni..(ingat penang je ada pesta?)
hahahaha

apa yang menariknya sesi tangguk ikan ni..
kita x payah basahkan diri or kasut kita..
hanya perlukan tangguk yang besar serta panjang..
duduk kat tebing je..
hasil tetap lumayan..

Fenomena ni terjadi apabila ikan ni(ikan lumo) akan mudik ke hulu
tuk lepaskan telur dihulu sungai..
setengah darinya akan sangkut kat tangguk n jadi la ianya
ikan pekasam,ikan salai,ikan goreng tuk juadah buka
n sahur...hahahahaha


ni la ikan2 yang berjaya ditangkap...
ni barisan penonton di bangku grand stand lagik..
tengok kete...cam pesta x???hehehehe

Thursday, August 20, 2009

kibarkan bendera yok

JoM KiBaR BeNdErA

sempena hari kemerdekaan ke 52..
sebagai rakyat malaysia..
ayuh kita bersama2 kibarkan bendera
tanda syukur akan nikmat kemerdekaan yang
kita kecapi ini...

ayuh kita sama2


ni la pic kat opis zua..kat tempat zua
so gemilang..hehehe..

zua sudah..
ANDA????

lupikir la sendiri tahap patriotik anda..hehehe

MERDEKA....MERDEKA....MERDEKA....

Wednesday, August 19, 2009

saKan walKing on weeKend

last week pas derma darah disiang hari..malam tu
aku follow famili aie ke melaka..ada urusan ckit kat sana..
kebetulan dah ada sana,apa lagi,merewang sakan
la aku n aie..isau gak sebab melaka antara negeri yang paling
banyak menyumbangkan angka kematian akibat H1N1..
tawakal jer..

satu hari tu satu port jer..
dataran pahlawan..hehe



kebetulan ada jelajah 11 era n kebetulan lagi..
melaka was last destination(yang ke 11)..

sebab isau kai la mask(3 mask rm4)
ambik ko..mahal..


tengok la si Din,Burn N Adi
berceloteh..


yang unik nye ada 2 bahagian konsert..
satu petang...satu malam...

ada beberapa artis seperti tomok,dina,sepah
serta bebrapa lagi sebelah petang..
rest jap masa maghrib..


x sah mai melaka x pekena asam pedas kan
so masa rest tu ambik kesempatan makan
makan tu x sedap sgt..asam pedas je ok ckit..
ok larrrrrrrrr.....hehehe


sesi mala la paling ditunggu..
ada dato ct..siap rakam lagik..hahahaha..
best sangat..ct nyanyi 4 lagu..orang lain sume 3 jer..huhu..

malam tu kul 12.30 baru abis..balik tu terus lena pas mandi.
esok pagi2 dah nak kena bangun dah..
kul 5.30 pagi nak kena bangun dah
nak kena pi UKM..hehehe...


Konvokesyen UKM.....

main agenda mai melaka was nk ke ukm..sure
pelik kan nape pi sampai melaka..
ukm kat bangi..bkn melaka.

melaka tu rumah kak aie..tidor sana,sambil
mak dia lawat cucu..dah cucu x reti2 balik kan,
tok la kena pi tengok..hehehehe..pape je la..

ini hanya jubah pinjam okey..tuk menyingkap
memori konvo dulu..hehehe...

flower tuk gadis konvo....
ni la convo gurl..adek aie..nina(congratulation)

ni hall of fame ukm kot,ramai sangat berebut nak
snappy kat cni..aku pon..tetap kan..hahaha

hmm jem sangat kat cni..aku balik jalan kaki je la..
hahahahahahaha..

2 hari yang memenatkan..memandu beratus2 kilometer.
lebih 100 km asenye..perghhhh tabah....

hepi besday rizz

hepi besday RIZZ

zWa wish seMoga panjang umur
zWa wish SemOGa murah rezeki
zWa wish DipanJangkan jodoh
zWa wish dipErmudahkan sega urusan
zWa wish maKin cute
zWa wish stay frend sampai bebila
zWa wish iduP bertambah ceria(dengan ada org baru)
zWa wish dilimpahi berkat dariNYA selalooo
zWa wish apa je terbaik tuk rizz

p/s:sowi sangat2 k xleh nk pegi besday parti..

1-sebab tengah2 minggu(cuti xde dah nk simpan raya lagi)
2-baru je balik dari kl 2 minggu berturut2
3-xde bajet uwaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, August 5, 2009

apa kes la nie.....apa nye turrrr

apa kes la nie.....apa nye turrrr
pose2 kena kawad.....





taun ni 31 ogos kita akan sambut lam bulan pose kan..ingat leh la
lepas dari kena kawad perbarisan hari kemerdekaan...

tengok2 memo kuar ...
arghhhhhhhhhhh kena kawad juga...
apa nye turrrrr da depa ni...
pose2 suh kawad jugak.....
hampeh jer

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin