Monday, August 24, 2009

PoSe PeRtAmA @ kamPOng & taNggUk iKan @ SUngaI rUi

PoSe PeRtAmA @ kamPOng &
taNggUk iKan @ SUngaI rUi

jumaat ritu cam biasa la balik ke kampung halaman
ku yang dicintai..kampung kerunai,grik perak..
actually bkn cinta sangat pon kampung tu,
tanah tumpah darahku bkn kat ctu,,kat grik..
tapi boleh la dikira dicintai jugak sbb parent ada ctu..

sonok gak balik sbb nak blk sahur pastu nak bukak pose
kat kampung ngan parent..
adik bongsu je yang ada sbb yang lain sume x balik..
cam cam sedey jer anak2 x balik..
hmm ntah la sume bz cari harta..(no komen)


taw x yang gelap ni apa...tu ayam kampung..
tido atas pokok..hehehe..

ni la yang lainnye kat kampung banding ngan
bandar nie..hehehe..
ayam ni la akan memekak pagi2..
xper2..sebulan je korang nak memekak..
30 ramadhan nanti bercerai la
nyawa ngan badan korang..
hahahahaha....


tangguk ikan @ sungai rui

ari last kat kampung iaitu ari ahad..
aku n aie menghala ke pasar ramadhan..
pastu teringat yang pagi tadi paklong ada bagitau ada
pesta ikan kat sungai rui..

aku pon lencong la ke ke situ jap..
nak tunjuk kat aie apa uniknya
pesta ni..(ingat penang je ada pesta?)
hahahaha

apa yang menariknya sesi tangguk ikan ni..
kita x payah basahkan diri or kasut kita..
hanya perlukan tangguk yang besar serta panjang..
duduk kat tebing je..
hasil tetap lumayan..

Fenomena ni terjadi apabila ikan ni(ikan lumo) akan mudik ke hulu
tuk lepaskan telur dihulu sungai..
setengah darinya akan sangkut kat tangguk n jadi la ianya
ikan pekasam,ikan salai,ikan goreng tuk juadah buka
n sahur...hahahahaha


ni la ikan2 yang berjaya ditangkap...
ni barisan penonton di bangku grand stand lagik..
tengok kete...cam pesta x???hehehehe

4 comments:

  1. huyyoo... first time nengok pesta tangkap ikan apa ntah nama dia.. buat lak ikan pekasam... nyum..nyum.. ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin