Thursday, January 28, 2010

Bila di maduKan..sapa salah???

bila dimadukan..sapa salah???
yang dimadukan
or
yang memadukan..


semalam otw balik umah dari sg petani.
tiba2 keheningan malam dipecahkan ngan
perbincangan berkenaan MADU..

bermula dari asal nye ternampak satu peribahasa baru
''most of the best men is married man''
terjumpa kat FB..huhuhu

bagi i,i sedikit setuju..sbb apa ek,berdasar dari pemerhatian..
kan sekarang trend sume anak dara dapat kat laki orang..
pastu jantan bujang maintain bujang..
(nnt akan rungkai nape lelaki bujang maintain bujang,next n3)

bagi i 'Married Man' jadi sasaran mayb sbb pompuan
ase yang MM ni lebih stabil n lebih komited dalam hubungan..
yang 'Bachelor Man' ni lebih by main2..mayb..
lagi satu diorg nmpk MM ni dah berjaya
membuktikan yang mereka adalah LELAKI..huhuhu

bila i setuju jer ngan tu,aie sedikit kurang selesa..
mayb dia anti poligami kot..hua hua hua.
mula la lepas tu berlarut ngan persoalan kenapa,mengapa,bagaiman
madu memadu ni leh jadi..


i kata POMPUAN salah...
aie kata LELAKI gatal n x pernah cukup(backing kaum hawa nampak)
hihihi

ni pendapat i la..ni berdasar apa yang i lihat n apa yg i ase la...
harus diingat yang manusia khususnya lelaki inginkan kesempurnaan walaupon
lelaki itu sendiri bkn seorg nahkoda yang baik dalam kapal nye..

kadang2 bukan nk kata kan..pompoan ni bila dah kawen sume pakat berubah..
anak sorg je..umah cam kapal karam..
anak baru sorg..badan dah cam anak 8..
bersiap xnak..laki bangun pagi2 tengok muka sememeh
n rambut cam kena karan..hihihi
silap2 laki terkejut pengsan balik..
cuba la bangun awal,bersiap apa yang patut..
badan bagi wangi2..
rumah bagi kemas..
masak bekpes..

ni x,sume pakat xpe..itu xpe..ini xde
pastu laki bila ke opis nmpk yang ok ckit..
mula la lam kepala wat perbandingan antara bini dia pakai baju kelawar n rambut karan
dengan seketeri pakai kebaya ketat serta rambut disanggul rapi..bau lak,kalu kat lobi
dah leh bau perfume dia walaupon dia kat tingkat 10..hihihi..

camne tu?

tu contoh paling simple la nape laki ni lebih terdorong tuk itu..
dulu masa x kawen lain,time tu cinta..x sama..sekarang sayang..
so anytime leh melayang..hikhikhik..

ada gak pompuan kata..kalu laki tu nak cari lain..tetap dia akan cari lain jugak..
walaupon pasang badan camne sekalipon.huhu
tu jawapan pasrah pompuan la..tapi kalu dimadukan nape x pasrah lak..
hukhukhuk..
sila jawab..hihihi..

***P/S:ni berdasarkan pemerhatian kasar..bukan dari kaji selidik mana2 universitas ok..ada pandangan sila utarakan..

8 comments:

  1. best man..??

    ad dua maksud.
    1) pengapit pengantin lelaki.
    2) lelaki terbaek.

    okay. ulasan mcm merujuk kepada lelaki no 2.

    kalau kerana itu, aku sbg pompuan, aku admit, lelaki dah kawen ngan blom, byk bezanya.

    tp, pompuan pon salah gak.

    tanak ulas lanjut laa.. sensitif..

    ReplyDelete
  2. lor...apa salahnya kalu kita share2 pendapat..bukan nk mengata sesap..just mengupas isu ini jer..

    ReplyDelete
  3. hmm..
    yup2..
    sokong sgt quote "most of the best men is married man''..

    maturity of a married man ngan single..different kot..n same goes to woman..

    ReplyDelete
  4. its all depends on the the person him/herself....
    if wants a good life then u must live in a good life...
    means that kalau dah nak bertahan lama marriage tu kita kena la jaga bukan dari segi relationship...everything...anak...rumah...grooming diri...suami isteri main peranan yang sama....
    xelok rasanya mendiskriminasi antara lelaki dan perempuan...
    sebab bila dilihat memang lelaki betul...but ada je lelaki atau suami yg 'serabai nyok' hehehe...
    pompuan...memang kebanyakan perempuan serabai je pas kawen...but can u look at ur mother and compare....i dun think so....mak kita selebet but sampai skarang maintain je(xde la buruk sgt kan)....everybody have different way of looking and saying bout things....but we have to look on both side....so this is my way of looking and saying bout this matters....u look n u see...then u think....then only u can say....

    All the best to u Zua....nice topic...

    Ash Mohd _Ash cute...

    ReplyDelete
  5. tq ash 4 da comment n also tq 4 da following me..

    hmm x reti nk ckp camne..tp i setuju apa u kata..mmg 2 2 kena do same thing..sharing everything termasuk la keje rumah..

    tp i menulis ni sbb sifat n perangai lelaki yang nk sesuatu yg sempurna walaupon dia x sempurna mana..

    from that pompuan kena buat pengorbanan la ckit tuk ubah ikut taste si pasangan..

    anyway thanks skali lagi..nntkn next topik k

    ReplyDelete
  6. eherm2! amboih..lazernyer topik!

    saye setuju yg lelaki dah bkawin tu mmg lebih disukai oleh kaum perempuan..tp bukan disebabkan smua aspek! kbykan yg dah bkahwin mmg matured, caring, lebih memahami& yg penting kestabilan hidup tu...itu je yg buat perempuan t'tarik (rasanya lah). tp sbg seorang perempuan, i rasa xde la terima bulat2 married man tersebut..

    tp ada jugak pkara tentang lelaki yg dah married yg perempuan xsuke.. most of them dah start selekeh..(sama la jugak mcm pandangan lelaki thadap perempuan yg dah kawen konon xpandai nk bhias la..rambut mcm karen ect....) perut pun dah mcm nk sama mcm pragnent woman, sedawa pun slumber je kuat2..rambut pon kengkadang serabai je tgk.. baju pun selekeh je bile pakai..kalu sblm kawen smart je, pdhl b4 kawen xde pon nk harap sgt kat sape2 tolong siapkan baju..pandai2 je bersiap sendiri..bau pon dah xwangi mcm nk kuar date dulu..asek bau rokok ngan peluh je... stoking toksah cakap le..bau!!!

    so, jgn le nk blame woman bile rambut dah jd mcm kene karen kalau dah hari2 terbau stokin, dan bau mulut + rokok husband.. redha je la... nak pkai baju seksi2 pon xbley sgt.. sbb bdn pun dah xmantap mcm anak dara dulu.. yela..bukan senang nk mengandungkan & melahirkan anak2..unt husband dia jugak... nak make up lebey2 pon xbley..pikir kesian kat laki dia.. keje teruk2 nk sara keluarga.biarla simpan unt masa depan anak2 drpd beli bende makeup smua.. dgn harapan husband dpt la terima kecantikan semula jadi dia... ape yg boley wife buat, juz harap supaya hati husband setia & sanggup terima seadanya.. sbb wife pon dah dpt terima kekurangan husband nya yg sama je 2 kali 5.. xmacho, xwangi, xkreatif & romantik serta xhensem mcm dulu dah..

    tp kalau dah husband xbley nak terima kekurangan wife dia yang dah tua, xmampu nk melawa mcm anak2 dara, mcm secretary dia yg 'hot' kat office tu.. nk wat cemane.. xbley la nk halang.. nk gado2, pikir plak diri dah makin tua.. kesian bile pikirkan anak2.. so, kasi je la kawen.. lebih penting pikirkan kehidupan akhirat kelak...

    huhu... sorry azwa..smua ni my pendapat je..
    well, u know me.. kalu dpt kemukakan pandangan, mmg suke sgt! juz share my pandangan k..huhu...

    ReplyDelete
  7. hehehehe..so cool...
    ni la yg i tggu..
    pendapat dari wanita..huhu

    anyway i think better u create blog tuk lawan sume statement i..
    i suka perah kepala tuk tegakkan idea i nie..sonok..tambah2 ngan yana..hehehe

    ReplyDelete
  8. haha! cool huh!
    nak bukak blog? takot nnt jadi kontroversi plak... heheh.. xdpt gado depan2..gado dlm blog pon jadi kan azwa! hihi ^_^v

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin