Tuesday, November 20, 2012

mojoriti tu...sekadar retorik atau gula2 politik?

anda faham apakah MAJORITI???

mengikut wikipedia : Dalam pilihan raya Malaysia , Majoriti bermaksud perbezaan antara bilangan yang diperolehi oleh pemenang dengan bilangan yang diperolehi oleh calon parti lawan.

ok..kita tengok balik pada rasional...kita ada 222 kerusi dalam parlimen dimana perlu menang 112 kerusi baru la boleh bentuk kerajaan..

mengikut parti PAS plak..mereka akan laksanakan hudud jika PAS mereka dapat MAJORITI dalam parlimen.. 

Dimana last PRU diorg hanya ada lebih kurang 10% kerusi je dalam parlimen..is it can..kalau mereka kata pakatan mereka dapat majorit..LOGIK tu ada la walaupun dalam pakatan 3 sekutu tu,satu dah xnak..satu lagi membisu..

tolak tepi dulu la bab sekutu x setuju tu..kita tgk pada lojik x statemen tuh.bab tu kita ulas nanti k..

BN                      -139 kerusi (gabungan beberapa parti)

Pakatan Rakyat - 83 kerusi (PAS DAP PKR)
PAS                     - 24
DAP                     -28
PKR                     -31

jika dilihat mata kasar..didalam pakatan sendiri pas bukan majoriti..bagaimana pas boleh dapatkan majoriti dalam parlimen?

mungkin pas kena bertanding di semua 222 kerusi termasuk melawan rakan PKR n DAP sndr...mungkin kah?tidak mungkin kan...nama pun rakan pakatan,xkan nk lawan 3 penjuru..

tapi apa2 pun ini perangkaan last PRU..for next PRU mayb  la PAS akan dapat lebih pengerusi...

bab ni kita perhalus balik selepas PKR DAP n PAS umum calon masing2..kita tengok pas dapat berapa kerusi untuk tanding...

untuk next PRU mayb pas akan diberi lebih peluang tuk bertanding..

sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Parlimen_Malaysia

''negara kebajikan lebih utama'' - Hadi Awang & Wan Azizah
''no komen'' - ketua pembangkang
''No Hudud" - Karpal singh

tiada satu pun statement berkenaan  hudud dari pimpinan tertinggi PR baik dari PKR DAP or PAS..hanya ahli akar umbi x abes2 ngan hudud...

*dah lama saya mintak apa2 statement atau video berkenaan sokongan pemimpin tertinggi berkenaan hudud...xde sampai sekerang...kalau ada bagi..boleh betulkan mana silap..

Dalam konvensyen pakatan rakyat..ketua pembangkang telah membuat satu statement yang pakatan rakyat menggariskan akan melaksanakan buku jingga serta menjunjung perlembagaan.. jika diberi mandat sebagai pemerintah....

juga

apa-apa keputusan yang dibuat oleh pakatan rakyat berdasarkan persetujuan KETIGA-TIGA ahli pakatan ( PAS DAP n PKR)

seperti sedia maklum..DAP melalui karpal singh secara konsisten menolak hudud...so NO MORE HUDUD la...

seperti diketahui di dalam BUKU JINGGA tiada juga disebut HUDUD..jadi NO MORE HUDUD..

Juga dimaklumkan di dalam perlembagaan negara sekrang..juga tidak ada HUDUD..so NO MORE HUDUD...

jadi dimana hudud?dimulut pengikut fanatik sahaja...cukup la ye pasal hudud ni..

saya bukan menentang hudud..cuma muak dengan statement gula2 politik..permainkan agama..nak buat,tp cam x ikhlas je nak laksana..

secara jujur..jika saya x nampak sebarang kecelaruan statement...saya akan undi PAS untuk HUDUD...

tapi apa2 pun hudud masih boleh laksana jika PAS mendapat MAJORITI DALAM PARLIMEN untuk PRU nanti...INSYALLAH...

kita tunggu dan lihat..doakan yang terbaik tuk semua rakyat malaysia
#prayforpalestin



1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin